Rogal świętomarciński to jeden z najsłynniejszych wielkopolskich przysmaków. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich narodziła się w drugiej połowie XIX wieku i łączy się z dobroczynnością.
W kuchni powszechnie używamy różnych aromatycznych przypraw. Ich szczypta nadaje smak całemu daniu. Poznajmy kilka faktów i ciekawostek o najpopularniejszych przyprawach.
Zioła nie tylko sprawiają, że potrawy świetnie smakują, ale także dostarczają nam cennych witamin i minerałów. Przyjrzyjmy się więc ziołom stosowanym powszechnie w naszej kuchni.
Upychanie żywności w lodówce to nie jest dobry pomysł. Źle przechowywana szybciej się psuje i traci na jakości. Układając produkty w optymalnych dla nich miejscach, dłużej utrzymamy ich świeżość.
Jak nie przegotować jajka, czym doczyścić przypalony garnek, co zrobić, by nie stępić noży podczas mycia? Na wszystkie takie problemy jest rada. Jaka? Dowiesz się, jeśli przeczytasz nasz miniporadnik!
Jakie kulinarne tajemnice skrywają poszczególne regiony Polski? Jest ich na prawdę bardzo dużo i są czasami dość niespodziewane. Zapraszamy do ich poznania!