Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Misja: perfekcyjna lodówka

PÓŁKA GÓRNA
Tu powinny leżeć produkty o najdłuższej trwałości, np. żywność przechowywana w słoikach i innych szczelnych opakowaniach. Przestrzeń na górnych półkach nadaje się też doskonale do trzymania ciast, które wymagają chłodzenia, ale nie bardzo niskich temperatur (np. sernik).

PÓŁKA ŚRODKOWA
Jest najlepszym miejscem na produkty o krótkim terminie spożycia: biały ser, twarożek, wędliny i potrawy, które zostają na drugi dzień, jak zupa czy mięso. Powinniśmy umieścić tu także nabiał (sery i jogurty), który wymaga przechowywania w temperaturze niższej niż 5“C.

BOCZNE PÓŁKI
Tutaj powinniśmy trzymać: olej roślinny (najlepiej w szklanych butelkach), słoiki z przetworami, chrzan, soki w kartonach, butelki z sosami. Na drzwiach lodówki można też przechowywać jajka, zazwyczaj jest tam na nie specjalny pojemnik.

DOLNE SZUFLADY
W tej części lodówki panuje najwyższa wilgotność, co czyni ją idealnym miejscem do przechowywania warzyw i owoców. Do dolnych szuflad warto też wkładać sery twarde w pojemnikach. Właśnie tu wspaniale dojrzewają. Warto też umieszczać tu produkty, po które sięgamy najczęściej. Jeśli będą się znajdować w łatwo dostępnym miejscu, ograniczymy czas otwarcia drzwi lodówki. A to wpłynie korzystnie na kondycję naszego sprzętu.

JAK UŻYWAĆ FOLII ALUMINIOWEJ
Folia aluminiowa ma dwie strony: matową i błyszczącą. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je przepuszcza. Do przechowywania owijaj żywność lśniącą stroną na zewnątrz, ciepło wtedy nie dostanie się do środka i produkty będą dłużej świeże.

WARTO PAMIĘTAĆ
Surowe jedzenie musi być oddzielone od gotowego do spożycia. Najlepiej trzymaj je na osobnych półkach.  Aby jedzenie się nie zeschło szczególnie wędliny i sery przechowuj je w pojemnikach, pergaminowym papierze lub w folii plastikowej albo aluminiowej. Nigdy nie wkładaj do chłodziarki jeszcze ciepłych potraw. Powinno się je najpierw schłodzić, a dopiero później umieścić w lodówce.

WARTO WIEDZIEĆ
Specjalne szuflady i komory to najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Jeśli chłodziarkę wyposażono w komory o podwyższonej wilgotności, to ich zawartość możemy tam przechowywać nieco dłużej. W nowoczesnych urządzeniach często występują szuflady, w których sami ustalamy temperaturę. To idealne miejsce do przechowywania mięsa, ryb lub owoców.

 

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *