Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Herbata napój życia

Herbata to drugi po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Pochodzi z Chin, gdzie jak głosi legenda została odkryta przez cesarza Shennonga już 2737 r. p.n.e. Chińczycy długo strzegli swej tajemnicy i dopiero na początku IX w. nasiona herbaty zostały przywiezione do Japonii. Tam herbata była traktowana z wielkim szacunkiem, a jej parzeniu oraz piciu towarzyszyło wiele mistycznych rytuałów. Do Europy herbata trafiła znacznie później, dopiero w XVII wieku i od tego momentu zaczęła zyskiwać coraz większą popularność. 

Obecnie występuje kilka rodzajów herbaty i dzielimy je ze względu na kolor – Azjaci według koloru naparu, Europejczycy natomiast ze względu na kolor suszu. I tak np. w Europie czerwona herbata przez Chińczyków będzie nazywana czarną. 

Picie herbaty ma wiele pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Spowalnia procesy starzenia, wspomaga trawienie, pobudza krążenie. Jeżeli zależy Ci na utracie zbędnych kilogramów, powinieneś sięgnąć po zieloną herbatę. Czerwona zaś herbata pomoże Ci w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Na poprawę nastroju, szczególnie w długie zimowe wieczory, polecamy rozgrzewającą herbatę.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone