Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Barbórka – smaczna tradycja!

Warto pamiętać, że 4 grudnia, to nie tylko imieniny Barbary, ale także Barbórka.

Barbórka, czyli tradycyjne górnicze święto, obchodzone jest nie tylko przez górników, ale również przez wszystkich związanych z wydobyciem paliw kopalnych.

W każdym tradycyjnym śląskim domu, w którym ojcowie, mężowie i bracia pracują na grubie (kopalni) Barbórka obchodzona jest bardzo uroczyście.

Zapach świeżego kołocza (ciasta drożdżowego) miesza się w tym dniu  ze smakowitą wonią typowego dla śląska świątecznego obiadu.

To nudelzupa, czyli rosół z makaronem, oraz rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą.

Wypróbujcie nasze przepisy na te potrawy i poczujcie atmosferę tradycyjnej, śląskiej kuchni.

Palce lizać!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone