Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

20 grudnia Dzień Ryby

Ryba jest potrawą, która niewątpliwie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Najbardziej popularną rybą wigilijną jest karp, jednak jest to tradycja dość młoda. Karpia zaczęto podawać na świątecznym stole dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej wśród popularnych ryb królowały sandacze i szczupaki. 

Polacy z zamiłowaniem kultywują zwyczaj podawania wielu rybnych potraw na święta Bożego Narodzenia, wykorzystując do tego różne gatunki ryb. Bardzo dużą popularnością cieszą się łososie, dorsze, a przede wszystkim śledzie. Jest mnóstwo sposobów na ich przygotowanie. Filety stały się podstawą wielu rybnych dań, których tradycyjny smak niezmiennie kojarzony jest z Wigilią. Pielęgnowanie dawnych zwyczajów nabiera więc nowoczesnego charakteru, niezmiennie jednak nawiązując do tradycji.

Ryba po grecku jest jednym z najpopularniejszych dań na wigilijnym stole. Jednak mało kto wie, że z Grecją wiąże ją co najwyżej nazwa, a wielu Greków nigdy nie próbowało tego przysmaku. Filety otulone cebulą i marchewką z nutą pomidorowego smaku są polską potrawą. Nazwa zapewne pochodzi od skojarzenia z kuchnią grecką, znaną z łączenia smaku smażonych ryb z duszonymi warzywami. Jednak to Polacy delektują się tym smakołykiem, przygotowując go samodzielnie bądź polegając na gotowych daniach. 

Innymi tradycyjnymi potrawami świątecznymi jest ryba w galarecie lub aromatyczna zupa rybna.

Przypominamy na co zwrócić uwagę kupując świeżą rybę, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i mieć pewność, że jest ona naprawdę świeża.

Przede wszystkim oczy – świeża ryba będzie je miała przejrzyste i błyszczące. 

Jeśli kupujemy rybę w całości, warto zwrócić uwagę na skrzela. Powinny być krwistoczerwone. Skrzela w kolorze ceglanym świadczą o wątpliwej świeżości ryby.

Jeśli masz taką możliwość, dotknij rybę palcem. Mięso powinno być jędrne i po dotknięciu wrócić do stanu początkowego. Jeśli zagłębienie po palcu pozostanie w mięsie to znaczy, że ryba jest nieświeża.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone