Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Przepisy na Wielkanoc

Najwyższy czas przygotować potrawy na świąteczny stół, więc szukasz inspiracji oraz prostych przepisów? Przygotowaliśmy dla ten wpis, żeby wszystko było pod ręką! Przepisy na Wielkanoc są tak apetyczne, że ciężko się zdecydować. Ale ważne żeby mieć wybór! Dla ułatwienia obok każdej propozycji zamieściliśmy listę potrzebnych składników. Jeśli chcesz zobaczyć przepis, kliknij w jego zdjęcie lub tytuł. Smacznego!

Przepisy na Wielkanoc – przystawki

Jajka faszerowane na ciepło

  • 5 jajek
  • 80 dag surowej białej kiełbasy
  • 1,5 łyżki majonezu stołowego Lewiatan
  • 1 łyżeczka chrzanu tartego Lewiatan
  • koperek
  • sól i pieprz Lewiatan
  • bułka tarta
  • masło
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • ręcznik papierowy Lewiatan 

Galaretka z kurczakiem i warzywami

  • 300 g drobiu (np. pierś lub 2-3 udka kurczaka)
  • 2 marchewki
  • 200 g groszku konserwowego Lewiatan
  • 200 g kukurydzy konserwowej Lewiatan
  • 10 g żelatyny Lewiatan
  • 4 jajka
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • 4 ziarna ziela angielskiego Lewiatan
  • 4 ziarna pieprzu ziarnistego Lewiatan
  • sól
  • świeża pietruszka

Wschodnia sałatka jarzynowa

  • 290 g buraczków wiórków Lewiatan
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 większe marchewki
  • 7 ziemniaków sałatkowych
  • 1 mały seler
  • 300 g fasoli czerwonej
  • 2 ogórki konserwowe Lewiatan
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki majonezu stołowego Lewiatan
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz i sól Lewiatan

Przepisy na Wielkanoc – zupy

Muska

  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • kminek
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 1 l wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki poznańskiej Lewiatan
  • pieprz czarny mielony Lewiatan
  • sól Lewiatan 

Szybki żurek na białej kiełbasie

  • 2 opakowania żurku
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 300 g kiełbasy białej gotowanej
  • 200 g schabu pieczonego
  • 200 g boczku gotowanego
  • 5 suszonych grzybów np. podgrzybków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • ziele angielskie Lewiatan
  • pieprz Lewiatan
  • 1,5 l wody
  • natka pietruszki do dekoracji 

Zupa krem z chrzanu

  • 6 ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • chrzan tarty Lewiatan
  • śmietana 18%
  • kostka drobiowa Lewiatan
  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach
  • ziele angielskie Lewiatan
  • pieprz ziarnisty Lewiatan
  • świeży majeranek 

Barszcz biały na chrzanie

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1000 g kiełbasy podsuszanej (typu krakowska)
  • dwie małe cebule
  • 5 łyżeczek chrzanu tartego Lewiatan
  • 25 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki wrocławskiej Lewiatan
  • kilka ziarenek ziela angielskiego Lewiatan
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego Lewiatan
  • pieprz i sól Lewiatan
  • 2 łyżki oleju uniwersalnego Lewiatan
  • cytryna 

Tradycyjny żurek

  • 400 g kiełbasy białej surowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy (najlepiej wędzonej)
  • 1 l zakwasu lub domowy zakwas
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 seler
  • 1 łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan
  • 1 łyżka smalcu wyborowego Lewiatan
  • 1 szklanka śmietany 18 procent
  • 2 ziarna ziela angielskiego Lewiatan
  • liść laurowy Lewiatan
  • majeranek Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • przyprawa uniwersalna Lewiatan 

Polska zupa jajeczna

  • 14 ugotowanych na twardo jajek
  • 250 g boczku gotowanego w plasterkach
  • 250 g kiełbasy tradycyjnej
  • chrzan tarty Lewiatan
  • ziele angielskie Lewiatan
  • liść laurowy Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • natka pietruszki 

Przepisy na Wielkanoc – mięsa

Pierś z kaczki z pomidorami i cytrusami

  • 4 piersi z kaczki
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Lewiatan
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 grejpfruta
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 1 cebula
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • przyprawa uniwersalna Lewiatan
  • pieprz czarny mielony
  • tymianek
  • sól i pieprz Lewiatan

Schab pieczony z warzywami

  • 800 g schabu
  • kilka słupków słoniny
  • kostka drobiowa Lewiatan
  • 6 łyżek oliwy
  • dwa ząbki czosnku
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • warzywa na patelnie Lewiatan
  • rękaw do pieczenia Lewiatan
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz Lewiatan

Pasztet drobiowy z liściem laurowym

  • 700 g mięsa mielonego z indyka
  • 100 g wątróbki z indyka
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • pół szklanki mleka 2%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz Lewiatan
  • liść laurowy Lewiatan
  • olej roślinny Lewiatan
  • papier do pieczenia Lewiatan
  • konfitura z żurawiny

Przepisy na Wielkanoc – ciasta

Babka wielkanocna

  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny Moja Lewiatan
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • aromat migdałowy
  • 0,5 szklanki mąki tortowej Lewiatan
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie rodzynek sułtańskich Lewiatan
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do dekoracji

Mazurek z kajmakiem

  • 300 g mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 200 g schłodzonego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 puszka masy kajmakowej

Sernik z bezą

1 kg twarogu na sernik
100 g masła
450 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
4 białka
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka 3% Lewiatan

Dodaj do ulubionych
Muska na wielkanocnym stole

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *