Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Mazurek z kajmakiem

Potrzebne składniki:

Żółtka przetrzyj przez sito. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i szybko oraz dokładnie posiekaj nożem. Następnie szybko zagnieć ciasto, zawiń w papier lub folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1 cm. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Boki wyłóż uformowanym w wałek pozostałym ciastem. Nożem zrób wzorek w paseczki, spód ciasta ponakłuwaj widelcem. Włóż do zimnego piekarnika, nastaw na 200 stopni i piecz przez 25 minut na jasno-złoty kolor. Po pieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia, po czym posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj fantazyjnie bakaliami Lewiatan.

Mazurek z kajmakiem – czego użyć do dekoracji?

  • rodzynki sułtańskie Lewiatan
  • morele suszone Lewiatan
  • migdały łuskane Lewiatan
  • suszona żurawina Lewiatan
  • wiórki kokosowe Lewiatan
  • orzechy włoskie Lewiatan
  • papier do pieczenia Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *