Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sernik ze słodką bezą

Potrzebne składniki:

Wszystkie składniki na spód wymieszaj mikserem lub posiekaj nożem. Wyłóż na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Wysoką blaszkę o wymiarach 22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim dno przygotowanej blaszki. Nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piecz około 15 minut. Jajka i żółtko ubij z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Dodaj twaróg na sernik, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj. Na koniec wlej mleko i roztopione masło, ponownie wymieszaj. Masę wylej na podpieczony spód. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 45 minut w 180ºC. W tym czasie przygotuj masę bezową. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawaj do piany małymi partiami cukier. Otrzymana piana musi być sztywna i gładka. Na upieczone ciasto wyłóż masę bezową i równo rozprowadź. Dodatkowo możesz za pomocą dużego widelca zrobić na bezie dekoracyjne fale. W piekarniku zmniejsz temperaturę do 150ºC. Sernik włóż ponownie do pieca i piecz jeszcze około 20 minut, aż beza lekko się zarumieni. Sernik wystudź w uchylonym piekarniku.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu na sernik
100 g masła
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 jajka
1 żółtko
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
350 ml mleka 3% Lewiatan

Składniki na bezę:

4 białka
250 g cukru

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *