Śląska zupa z kalarepy, czyli oberiba, to regionalny przysmak, którego warto spróbować w całej Polsce! Kuchnia śląska znana jest z dań sytych, ale niedrogich w przygotowaniu i… nie inaczej jest z tą potrawą! Kasza gryczana syci na długo, a jest przy tym zdrowa i tania. Z kolei duża ilość warzyw to moc witamin i sporo błonnika. Nasza wersja oberiby to wręcz potrawka z kalarepy, ale gęstość potrawy zależy od ilości dodanej wody lub bulionu. Zrób tak jak najbardziej lubisz! A jeśli szukasz innych rozgrzewających i gęstych zup, sprawdź przepis na sycącą zupę gulaszową oraz krem z grzybów z chrupiącymi orzeszkami!
Czym jest oberiba?
Oberiba to po śląsku… kalarepa! Pełna uroków ślonsko godko przeżywa renesans, bo coraz więcej osób docenia jej melodyjność i bogactwo kulturowe z jakim się wiąże. To samo dzieje się ze śląską kuchnią! Na naszym blogu możesz znaleźć między innymi przepis na karminadle w pomidorach czy kluski śląskie z modro kapustą.
Oberiba z kaszą – przygotowanie
Posiekaną cebulę podsmaż na maśle do uzyskania złocistego koloru, następnie dodaj pokrojoną w cienkie słupki kalarepkę oraz młode posiekane listki z kalarepki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i zalej odrobiną wody. Zmniejsz ogień i duś przez około 15 min. W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji podanej na opakowaniu. Uduszone kalarepki dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Dodaj mąkę i zagęść ją. Na koniec dorzuć pokrojony drobno koperek oraz ugotowaną kaszę. Całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
Gęsta oberiba gotowa? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy