Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Kluski śląskie z modrą kapustą

Potrzebne składniki:

Na początku przygotuj kapustę. Oczyść ją z uszkodzonych liści i poszatkuj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości. Następnie odcedź kapustę i wrzuć do miski. Boczek pokrojony w większą kostkę smaż na suchej patelni, aż będzie lekko chrupiący. Następnie dodaj do niego cebulę i smaż do momentu, kiedy złapie lekko złocisty kolor. Na koniec dodaj ugotowaną kapustę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, skrop delikatnie sokiem z cytryny z dodatkiem octu i wszystko wymieszaj ze sobą na patelni. Uważaj, żeby nie przesadzić z octem i cytryną. Kiedy kapusta będzie gotowa, przygotuj kluski. Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub ubij tłuczkiem do ziemniaków. Gdy już przestygną, dodaj obie mąki, żółtka i dopraw solą. Całość zagnieć, ulep kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej, lekko
je spłaszcz i zrób w nich palcem dołek. Przygotowane kluski zagotuj w osolonej wodzie na średnim ogniu i gotuj około 5 min. do wypłynięcia. Następnie okraś je podsmażonym na łyżeczce masła bekonie pokrojonym w paski. Podawaj z kapustą.

Składniki na kluski:

1 kg ziemniaków
2 żółtka
1 czubata łyżka mąki poznańskiej Lewiatan
100 g mąki ziemniaczanej
sól lewiatan
100 g surowego wędzonego bekonu
1 łyżeczka masła

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *