Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Rozgrzewająca zupa zimowa

Za oknem temperatura spada poniżej zera, z nieba sypie śnieg, a gałęzie drzew uginają się pod ciężarem białego puchu. Niektórzy z nas cieszą się na możliwości, jakie daje taka aura. Inni woleliby zapaść w sen zimowy i obudzić się dopiero na wiosnę. Dla jednych i drugich idealną potrawą na ten czas jest sycąca i rozgrzewająca zupa. Jeśli postaramy się, by zupa była odpowiednio odżywcza, może wystarczyć za solidne danie główne.

Jak rozgrzać się w zimie?

Odpowiedź to rozgrzewająca zupa! Na naszym blogu znajdziesz dużo przepisów na pyszne zupy! Zerknij na Nudelzupę, czyli tradycyjny rosół lub na Rozgrzewającą zupę korbolową. Mamy też bardzo sycące propozycje, takie jak Zupa gulaszowa czy Sycąca zupa z mielonym mięsem i fasolą, na którą przepis znajdziesz poniżej!

Dodaj do ulubionych

Sycąca potrawka z mielonym mięsem i fasolą

Potrzebne składniki:

Sycąca potrawka z mielonym mięsem i fasolą to świetna propozycja zarówno na obiad jak i kolację! Proponujemy podać ją z ryżem, ale nie jest konieczny. To danie na tyle uniwersalne, że świetnie smakuje także schłodzone, więc będzie idealne zarówno na chłodne wieczory jak i letnie popołudnia. A jeśli masz ochotę na coś z fasoli, ale niekoniecznie trafia do Ciebie ten przepis, koniecznie wypróbuj Fasolkę po bretońsku z kabanosami!

Sycąca potrawka z mięsem mielonym i fasolą – przygotowanie

Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na głębokiej patelni lub w garnku z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj mięso mielone i smaż przez około 7 minut. Kiedy mięso będzie obsmażone, dodaj zieloną paprykę, pomidory i łyżkę koncentratu. Gotuj przez około 20 minut. Dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i ewentualnie wodę. Posól i popieprz do smaku, dodaj pozostałe przyprawy. Gotuj przez około 15 minut. Podawaj z ryżem, chlebem lub solo! Smacznego!

Sycąca potrawka bez mięsa?

Jak najbardziej jest to możliwe! Fasola sama w sobie jest sycąca, ale mięso możesz zastąpić granulatem sojowym, kostkami sojowymi lub wędzonym tofu! Kostkę lub granulat sojowy dodaj do gotowania razem z fasolą i kukurydzą. Tofu możesz dodatkowo podsmażyć aby było jeszcze smaczniejsze.

Potrawka gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę
"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *