Czy może być lepszy czas na pyszną zupę niż październik? 😁 Wracamy do klasyków i sprawdzamy nowe przepisy – żadna wyśmienita zupa się przed nami nie ukryje! Jeśli macie ochotę podzielić się swoim przepisem dajcie nam znać na Instagramie lub Facebooku – bo dobrem trzeba się dzielić, szczególnie jesienią! 👀 Więcej przepisów na wyśmienite zupy znajdziecie tutaj.
Rozgrzewająca zupa korbolowa
- 500 g dyni (już obranej)
- 250 g ziemniaków
- 1 cebula
- 400 ml bulionu z kostki warzywnej Lewiatan
- 250 ml mleka 1,5% UHT Lewiatan
- 200 g pomidorów krojonych bez skórki Lewiatan
- 25 g masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 30 g migdałów płatków Lewiatan
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki papryki chili w proszku
- sól Lewiatan
W większym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj dynię oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i dopraw je kurkumą, imbirem, papryką oraz solą. Smaż około 5-7 min, mieszając co chwilę. Warzywa z przyprawami zalej bulionem i zagotuj pod przykryciem. Kiedy zawartość się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 min. Po tym czasie dodaj pomidory i gotuj całość przez kolejne 5 min. Następnie do zupy dodaj mleko i zmiksuj składniki. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i posyp nimi gotową zupę nalaną do miseczek.
Kwaśnica na żeberkach
- 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
- 750 g kapusty kiszonej
- 1 marchew
- 2 pietruszki
- ½ średniej wielkości selera
- ½ średniej wielkości pora
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 l wody
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1,5 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
- 1 łyżeczka ziarenek kminku
- 2 liście laurowe Lewiatan
- pieprz czarny mielony Lewiatan
- 6 ziarenek ziela angielskiego Lewiatan
- sól Lewiatan
Żeberka w całości włóż do większego garnka, dodaj odciśniętą kapustę oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dosyp ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej wszystko wodą i gotuj. W osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Kiedy żeberka oraz warzywa będą miękkie, przygotuj zasmażkę. Masło rozpuść na patelni, zasyp mąką i praż przez chwilę, a następnie dodaj 2-3 łyżki wody z gotujących się ziemniaków. Gotową zasmażkę dodaj do gotującej się zupy. Na koniec kwaśnicę posól, popieprz, dodaj do niej całe ziemniaki i posyp kminkiem.
Krem z grzybów z chrupiącymi orzechami
- 30 g suszonych lub 300 g świeżych podgrzybków lub borowików
- 5 ziemniaków
- cebula
- kostka drobiowa Lewiatan
- masło klarowane
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz ziarnisty Lewiatan
- ziele angielskie Lewiatan
- olej uniwersalny Lewiatan
- garść migdałów blanszowanych
- garść orzechów włoskich Lewiatan
- garść orzechów ziemnych solonych Lewiatan
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
Jeśli używasz suszonych grzybów, wymocz je w wodzie przez całą noc. Odcedź, wodę z moczenia zostaw. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Ziemniaki pokrojone na małe części ugotuj. Dodaj podsmażoną cebulę z grzybami. Dopraw kostką drobiową, pieprzem i zielem angielskim. Dolej połowę wody pozostałej z moczenia grzybów. Gotuj przez około 30 minut. Zupę zblenduj. Na koniec zabiel jogurtem greckim. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj całe migdały i orzechy. Następnie dodaj łyżkę miodu i smaż do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Krem podawaj z prażonymi, chrupiącymi orzechami.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy