Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Czy może być lepszy czas na pyszną zupę niż październik? 😁 Wracamy do klasyków i sprawdzamy nowe przepisy – żadna wyśmienita zupa się przed nami nie ukryje! Jeśli macie ochotę podzielić się swoim przepisem dajcie nam znać na Instagramie lub Facebooku – bo dobrem trzeba się dzielić, szczególnie jesienią! 👀 Więcej przepisów na wyśmienite zupy znajdziecie tutaj.

Rozgrzewająca zupa korbolowa

  • 500 g dyni (już obranej)
  • 250 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 400 ml bulionu z kostki warzywnej Lewiatan
  • 250 ml mleka 1,5% UHT Lewiatan
  • 200 g pomidorów krojonych bez skórki Lewiatan
  • 25 g masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g migdałów płatków Lewiatan
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki papryki chili w proszku
  • sól Lewiatan

W większym garnku rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj dynię oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i dopraw je kurkumą, imbirem, papryką oraz solą. Smaż około 5-7 min, mieszając co chwilę. Warzywa z przyprawami zalej bulionem i zagotuj pod przykryciem. Kiedy zawartość się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj około 10-15 min. Po tym czasie dodaj pomidory i gotuj całość przez kolejne 5 min. Następnie do zupy dodaj mleko i zmiksuj składniki. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i posyp nimi gotową zupę nalaną do miseczek.

Kwaśnica na żeberkach

  • 1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 2 pietruszki
  • ½ średniej wielkości selera
  • ½ średniej wielkości pora
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 l wody
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 łyżki mąki poznańskiej Lewiatan
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • pieprz czarny mielony Lewiatan
  • 6 ziarenek ziela angielskiego Lewiatan
  • sól Lewiatan

Żeberka w całości włóż do większego garnka, dodaj odciśniętą kapustę oraz pokrojone w kostkę warzywa. Dosyp ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej wszystko wodą i gotuj. W osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie ugotuj ziemniaki. Kiedy żeberka oraz warzywa będą miękkie, przygotuj zasmażkę. Masło rozpuść na patelni, zasyp mąką i praż przez chwilę, a następnie dodaj 2-3 łyżki wody z gotujących się ziemniaków. Gotową zasmażkę dodaj do gotującej się zupy. Na koniec kwaśnicę posól, popieprz, dodaj do niej całe ziemniaki i posyp kminkiem.

Krem z grzybów z chrupiącymi orzechami

  • 30 g suszonych lub 300 g świeżych podgrzybków lub borowików
  • 5 ziemniaków
  • cebula
  • kostka drobiowa Lewiatan
  • masło klarowane
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • pieprz ziarnisty Lewiatan
  • ziele angielskie Lewiatan
  • olej uniwersalny Lewiatan
  • garść migdałów blanszowanych
  • garść orzechów włoskich Lewiatan
  • garść orzechów ziemnych solonych Lewiatan
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan

Jeśli używasz suszonych grzybów, wymocz je w wodzie przez całą noc. Odcedź, wodę z moczenia zostaw. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Ziemniaki pokrojone na małe części ugotuj. Dodaj podsmażoną cebulę z grzybami. Dopraw kostką drobiową, pieprzem i zielem angielskim. Dolej połowę wody pozostałej z moczenia grzybów. Gotuj przez około 30 minut. Zupę zblenduj. Na koniec zabiel jogurtem greckim. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj całe migdały i orzechy. Następnie dodaj łyżkę miodu i smaż do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Krem podawaj z prażonymi, chrupiącymi orzechami.

Dodaj do ulubionych
czas na zupę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *