Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wytrawne gofry na śniadanie

Potrzebne składniki:

Śniadanie lub lunch jak z restauracji? Wytrawne gofry polecają się do zrobienia! To ciekawa alternatywa dla gofrów ze słodkimi dodatkami, które jemy raczej na deser. Duża dowolność w wyborze składników to wielka zaleta tego przepisu. Ważne, żeby poza świeżymi warzywami i ulubioną „zieleniną” dołożyć też jakieś źródło białka czyli szynkę, dobrej jakości ser, jajko lub podsmażone tofu! Jeśli do tego wszystkiego użyjesz jeszcze serka kanapkowego lub ulubionego kremowego sosu, niebo w 🤭 buzi gwarantowane!

Przygotuj ciasto na wytrawne gofry

Z tego przepisu przygotujesz porcje dla dwóch osób (4 gofry). Jeśli chcesz, żeby gofry były niesamowicie puszyste, możesz zacząć od ubicia białek jaj. W takim wypadku zmiksuj resztę składników osobno i delikatnie dodaj do gładkiej masy ubite białka. Jeśli zależy Ci na czasie możesz ten krok pominąć i po prostu zmiksować mąkę, mleko, jaja, proszek do pieczenia, olej i sól. Następnie nagrzej gofrownicę, posmaruj płytki lekko olejem i wylej ciasto. Pamiętaj że nie ma co przesadzać – jeśli ciasta nalejesz za dużo, będziesz mieć tylko sporo sprzątania. Czas pieczenia to około 3,5 – 5 minut, najlepiej sprawdź zalecany czas na opakowaniu swojego urządzenia. Gdy gofry są już gotowe posmaruj je serkiem kanapkowym, na to nałóż rukolę, szynkę, łódeczki z pomidora i ser. Całość możesz skropić octem balsamicznym dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Wytrawne gofry gotowe! Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *