Śniadanie lub lunch jak z restauracji? Wytrawne gofry polecają się do zrobienia! To ciekawa alternatywa dla gofrów ze słodkimi dodatkami, które jemy raczej na deser. Duża dowolność w wyborze składników to wielka zaleta tego przepisu. Ważne, żeby poza świeżymi warzywami i ulubioną „zieleniną” dołożyć też jakieś źródło białka czyli szynkę, dobrej jakości ser, jajko lub podsmażone tofu! Jeśli do tego wszystkiego użyjesz jeszcze serka kanapkowego lub ulubionego kremowego sosu, niebo w 🤭 buzi gwarantowane!
Przygotuj ciasto na wytrawne gofry
Z tego przepisu przygotujesz porcje dla dwóch osób (4 gofry). Jeśli chcesz, żeby gofry były niesamowicie puszyste, możesz zacząć od ubicia białek jaj. W takim wypadku zmiksuj resztę składników osobno i delikatnie dodaj do gładkiej masy ubite białka. Jeśli zależy Ci na czasie możesz ten krok pominąć i po prostu zmiksować mąkę, mleko, jaja, proszek do pieczenia, olej i sól. Następnie nagrzej gofrownicę, posmaruj płytki lekko olejem i wylej ciasto. Pamiętaj że nie ma co przesadzać – jeśli ciasta nalejesz za dużo, będziesz mieć tylko sporo sprzątania. Czas pieczenia to około 3,5 – 5 minut, najlepiej sprawdź zalecany czas na opakowaniu swojego urządzenia. Gdy gofry są już gotowe posmaruj je serkiem kanapkowym, na to nałóż rukolę, szynkę, łódeczki z pomidora i ser. Całość możesz skropić octem balsamicznym dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Wytrawne gofry gotowe! Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy