Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pieczone bataty z ciecierzycą i brokułami

Potrzebne składniki:

Lubisz pełne smaku, aromatyczne dania z piekarnika? Czas na wypróbowanie tego przepisu! Pieczone bataty są przepyszne, a dodatek dobrze doprawionej ciecierzycy i różyczek brokułów jeszcze bardziej podnosi wartości odżywcze tego dania. Wraz z chłodniejszymi wieczorami masz ochotę na zapiekane potrawy? Koniecznie wypróbuj przepis na zapiekankę kurpiowską, zapiekankę kętrzyńską czy zapiekankę z kaszy!

Źródło białka i wspaniałego smaku

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, uważane są za dużo zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Faktycznie zawierają prawie dwa razy więcej błonnika i dużo więcej witaminy A niż zwykłe ziemniaki. Mają też więcej niezbędnych mikroelementów przy tej samej kaloryczności (około 80 kcal w 100 g). Ale tak jak ziemniaki, są głównie źródłem węglowodanów, zawierając znikome ilości białka. Aby więc przygotować z nich dobrze zbilansowany posiłek, warto dodać produkty, które mają dużo protein. W tym przepisie proponujemy ciecierzycę (około 9 g białka w 100 g już ugotowanej cieciorki) oraz brokuły (2 g w malutkiej porcji). Jeśli masz ochotę, możesz oczywiście skomponować finalne danie po swojemu, dodając pieczonego kurczaka, tofu, lub inne dodatkowe źródło białka.

Pieczone bataty z ciecierzycą – przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Słodkie ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, ale ich nie obieraj. Każdą bulwę przekrój ostrożnie na pół i zawiń w folię aluminiową. Umieść w nagrzanym piekarniku na około 25-30 minut. W tym czasie odsącz ciecierzycę z zalewy, wypłucz w zimnej wodzie i odsącz na ręczniku kuchennym. Pokrój cebulę w kostkę, a obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę, marchewkę i ciecierzycę z dodatkiem przypraw – soli, kuminu i słodkiej papryki. Smaż kilka minut, aż ziarna ciecierzycy będą lekko zarumienione i odstaw do ostygnięcia. Czas zająć się brokułem – podziel go na części i dokładnie umyj. Następnie podziel różyczki na mniejsze części. Sprawdź czy bataty są już gotowe. Rozwiń jedną połówkę i spróbuj widelcem „wydrapać” część miąższu, tak by powstało miejsce na ciecierzycę i brokuły. Jeśli batat jest za twardy, umieść go na dodatkowe kilka minut w piekarniku. Następnie wyjmij część miąższu ze wszystkich połówek, umieść po dwóch łyżkach farszu z ciecierzycy oraz małe różyczki brokułów. Całość polej oliwą z oliwek i zawiń ponownie w folię. Piecz kolejne 15-20 minut. Do podania pieczone bataty możesz udekorować listkami roszponki i polać jogurtem z dodatkiem soli i granulowanego czosnku. Smacznego!

Psssst…

Nie marnujemy żywności! Miąższ ze słodkich ziemniaków możesz ostudzić, a następnie schować do szczelnego pojemnika i wykorzystać do gulaszu lub nawet słodkich wypieków! Z kolei część brokuła, która nie zmieściła się na batatach, po prostu upiecz razem z nimi na papierze do pieczenia!

Pieczone bataty gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });