Jeden z absolutnych hitów na przyjęciach i imprezach czyli… mini burgerki! Zobacz jak je przygotować krok po kroku! Możesz wypróbować też przepis na burgery z pikantnym majonezem chipotle lub burgery w wersji wege.
Potrzebne składniki
Żeby osiągnąć uroczy efekt, na mini burgerki potrzebujesz mini bułek, a takie ciężko kupić. Przygotuj je samodzielnie, a w czasie wyrastania ciasta i pieczenia bułeczek, zdążysz zrobić burgery!
Bułki:
50 g świeżych drożdży
150 ml mleka 3% Lewiatan
500 g mąki wrocławskiej Lewiatan
2 jajka
100 g masła
Łyżka cukru
Szczypta soli Lewiatan
Dodatkowo:
sałata, pomidor, ogórki konserwowe Lewiatan, szczypiorek
Kotlety:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 łyżka majonezu Mój Lewiatan
1 łyżka musztardy delikatesowej Lewiatan
1 łyżka bułki tartej
3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros Lewiatan
sól i pieprz Lewiatan
Mini burgerki – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujemy około 13 burgerków. W pierwszej misce robimy rozczyn na bułeczki: wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem, dodajemy łyżkę mąki i podgrzane mleko. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie do drugiej miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy rozczyn. Następnie wszystko zagniatamy, gdy składniki delikatnie się połączą dodajemy jajka i na koniec rozpuszczone masło. Wszystko zagniatamy i formujemy kulki, które smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i zostawiamy na blaszce do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Bułeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kotlety z mięsa mielonego mieszamy z podsmażoną cebulką. Dodajemy jajko, łyżkę majonezu, łyżkę musztardy, bułkę tartą, przyprawę kebab-gyros oraz pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy masę i formujemy spłaszczone kulki. Na koniec obsmażamy z dwóch stron. Burgery składamy z dodatkami wedle własnych upodobań, ale nie zapominamy o posmarowaniu bułeczek majonezem 😁
Autorką przepisu oraz zdjęcia jest Klaudia Kaczmarek, prowadząca profil kl.auudia na Instagramie. Klaudia zajęła drugie miejsce w naszym instagramowym konkursie Słoneczne danie w Lewiatanie!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy