Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Burger z pikantnym majonezem chipotle

Potrzebne składniki:

Burger idealny to taki, który dostarcza zróżnicowanych doznań smakowych. Dlatego nie wystarczy smutna buła i kotlet, ważne są dodatki! Burger z pikantnym majonezem to absolutna rozkosz dla podniebienia. Nie trzeba się bać, że sos będzie za ostry. Z naszego przepisu przygotujesz lekko pikantną wersję. Jeśli nie masz ochoty robić specjalnego sosu, to do burgera świetnie będzie pasować klasyczne połączenie majonezu i keczapu! Z tego przepisu przygotujesz 4 pyszne burgery.

Przepis na majonez chipotle

Pikantny sos majonezowy z chipotle i soczysty burger to doskonała para! Sos przygotujesz z kilku składników, które wystarczy ze sobą zmiksować przy pomocy blendera.

Składniki na chipotle mayo:
– 1 papryczka chipotle w zalewie i 1 łyżeczka z zalewy
– 300g majonezu Mój Lewiatan
– 2 łyżeczki soku z limonki
– sól Lewiatan
– woda do uzyskania pożądanej konsystencji sosu

Burger – przygotowanie

Pokrój świeże warzywa: cebulę białą w kostkę do podsmażenia, cebulę czerwoną w krążki i resztę warzyw w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż na nim cebulkę. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj zrumienioną cebulę, przyprawy oraz musztardę. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na burgery i uformuj z nich 4 kulki, na koniec spłaszcz je i wyrównaj by bardziej przypominały krążki.

Rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) posmaruj olejem i wyłóż na nią burgery. Następnie grilluj mięso około 3 minut z każdej strony. W piekarniku lub na drugiej patelni możesz delikatnie podpiec bułki by były lekko chrupiące. Każdą połówkę bułki posmaruj wcześniej przygotowanym majonezem chipotle i połóż po kawałku karbowanej sałaty. Na spodnim kawałku bułki połóż kotleta, polej go dodatkową porcją sosu i dodaj warzywa: plasterek pomidora, kilka plasterków ogórka świeżego i konserwowego oraz krążki czerwonej cebuli. Na koniec połącz obie połówki w przepysznego burgera. Smacznego!

Burgery gotowe? Pochwal się efektem!

Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Dobrem i pięknym jedzeniem trzeba się dzielić!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *