Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Zupa krem z białych warzyw i Burgery wegetariańskie

Potrzebne składniki:

Zupa krem z białych warzyw i nerkowców

Aromatyczna zupa krem tylko z białych warzyw? Elegancko! Dzięki nerkowcom będzie doskonale aksamitna i pożywna. Wyzwania Smaku etap V są w całości wegetariańskie i taka też jest ta zupa. Jeśli zastąpisz mleko i śmietanę ich roślinnymi alternatywami, będzie całkiem wegańska i równie pyszna! Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 4 osób.

Orzechy nerkowca namocz przez noc lub przez pół godziny we wrzątku. Kalafiora podziel na małe różyczki i dokładnie opłucz. We wrzącej wodzie rozpuść kostkę warzywną, dodaj kalafiora i włoszczyznę. Gotuj całość pod przykryciem około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ugotowane warzywa zblenduj wraz z odsączonymi orzechami nerkowca na gładki krem. W misce wymieszaj mleko, śmietanę i dwie łyżki gotowego kremu z warzyw. Następnie całość przelej do zupy. Następnie zupę krem przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Na koniec gotowe porcje posyp dla dekoracji suszoną żurawiną i gotowe!

Burgery wegetariańskie z kaszy jaglanej i buraka

Wege burgery, które będą świetnie smakować i cała rodzina naje się nimi na długo? Wypróbujcie ten przepis! Bazą jest kasza jaglana, której przypisuje się bardzo korzystne właściwości zdrowotne. Podejmij wyzwanie i zrób zdrowy obiad! Z tego przepisu przygotujesz burgery dla 4 osób.

Ugotowane i obrane buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Ugotuj kaszę jaglaną i wymieszaj z warzywami, ziarnami słonecznika, olejem i przyprawami gdy będzie jeszcze ciepła. Jeśli kasza całkowicie przestygnie, trudniej będzie uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa nie jest zwarta, możesz dodać roztrzepane jajko lub dwie łyżeczki zmielonego siemienia lnianego połączonego z dwiema łyżkami wody – dokładnie wymieszaj całość. Z masy uformuj kulki i spłaszcz je na kształt burgerów. Następnie układaj burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka posmaruj je delikatnie olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min – po 10 minutach możesz obrócić burgery na drugą stronę i ponownie posmarować je z wierzchu olejem, aby były pięknie przypieczone. Podawaj w bułce do burgerów posmarowanej majonezem i ketchupem. Dodaj ulubione warzywa.

Składniki na zupę krem:

  • 1 paczka Włoszczyzny w słupkach Lewiatan
  • 1 mały kalafior
  • 3 ziemniaki
  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka warzywna Lewiatan
  • pół szklanki mleka 3% Lewiatan
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz Lewiatan
  • Żurawina suszona Lewiatan
  • Orzechy nerkowca Lewiatan

Składniki na burgera:

  • 4 buraki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki kaszy jaglanej Lewiatan
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika Lewiatan
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego Lewiatan
  • 1 łyżka majonezu Mój Lewiatan
  • 1 łyżka ketchupu Lewiatan
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek świeży
  • papryka słodka Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • bułki do burgerów Lewiatan
  • papier do pieczenia Lewiatan

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });