Trzeba korzystać z sezonowych warzyw i owoców póki są dostępne! Wiele produktów można kupić cały rok, ale mamy w Polsce też te zupełnie wyjątkowe, czekające na targowiskach i w sklepach tylko kilka tygodni. Dzisiaj podpowiemy Wam, jak w najprostszy i najszybszy sposób przygotować zielone szparagi oraz w jaki sposób wykorzystać charakterny rabarbar! Sezon na szparagi i rabarbar trwa mniej więcej do końca czerwca – później warzywa nie są już tak świeże.
Oryginalna lemoniada z rabarbaru
Masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Wypróbuj nasz przepis na Lemoniadę rabarbarowo-grejpfrutową z tymiankiem, bo gwarantuje powalający efekt! Zarówno rabarbar jak i grejpfrut są bardzo kwaśne, dlatego idealnie nadają się do lemoniady i drinków! Barmani już dawno odkryli po świeże zioła, które nadają koktajlom wyjątkowego aromatu – zamiast mięty proponujemy tymianek, który nada napojowi wytrawnego sznytu. Lemoniadę z naszego przepisu spokojnie możesz zaserwować na imprezie jako drinka w wersji virgin lub… dodać alkohol i cieszyć pysznym koktajlem.
Szparagi z patelni – najprostsze i najpyszniejsze!
To przepis, którego wykonanie zajmie Ci najwyżej 15 minut. Nie potrzebujesz też specjalnego drogiego sprzętu, takiego jak garnek do gotowania szparagów. Wystarczy, że skorzystasz z patelni, którą już masz – i nie, wcale nie musi być grillowa! Szparagi same w sobie wyglądają pięknie i niewiele im trzeba, by poza wspaniałą prezencją były także nieziemskie w smaku. Podsmaż je na maśle, posyp solą, pieprzem i skrop cytryną – gotowe! Sprawdź przepis na idealnie miękkie i jędrne szparagi z patelni!
Pora na deser? Pora na ciasto z rabarbarem!
Jeśli zależy Ci na czasie, zamiast ciasta drożdżowego zrób pyszne sypkie ciasto z proszkiem do pieczenia. Dzięki dodatkowi rabarbaru nie będzie ono za słodkie. Dodatkowo zdradzamy, czym można zastąpić cukier jeśli jesteś na diecie lub starasz się ograniczać jego spożycie z innych względów. Pięknie zarumienione ciasto z rabarbarem poleca się na piknik i poobiednią gratkę!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy