Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasto z rabarbarem

Potrzebne składniki:

Maj w pełni, więc co chwilę pojawiają się sezonowe owoce i pyszne świeże warzywa! Wykorzystaj te kilka tygodni aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Świeże łodygi rabarbaru najlepiej kupować do połowy czerwca. Jak przygotować proste ciasto z rabarbarem?

Ciasto z rabarbarem w wersji bez cukru?

Wysoka kwaskowatość rabarbaru sprawia, że jest świetnym dodatkiem do wszystkich słodkich deserów. Dzięki niemu zyskują one ciekawy smak i nigdy nie będą mdłe. Z drugiej strony ciężko zjeść rabarbar bez dodatku cukru, bo wykrzywia twarz we wszystkie strony 😄 Jeśli jednak starasz się ograniczać cukier, to możesz zastąpić go w tym przepisie ksylitolem lub erytrytolem. Oba naturalne słodziki nadają około 70% słodyczy w porównaniu z sacharozą. Jeśli więc zdecydujesz się na dietetyczną wersję ciasta a chcesz aby było tak samo słodkie jak tradycyjne, użyj odpowiednio większej ilości słodzika.

Przepis na ciasto z rabarbarem

Zacznij od umycia łodyg rabarbaru. Osusz je i odetnij części z liśćmi oraz zielone końcówki – młodego rabarbaru nie trzeba obierać z czerwonej skórki. Przekrój łodyżki w poprzek, by każdy z kawałków miał około 5 cm. Nastaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Dużą tortownicę lub formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj odrobiną masła, a resztę rozpuść. Następnie wymieszaj składniki na ciasto: jajka ubij z cukrem pudrem lub słodzikiem i do kremowej masy dodaj roztopione masło nie zatrzymując miksera. Mąkę przesiej przez sito do osobnej miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połącz mokre składniki z suchymi, powoli dodając mąkę do miksowanej masy. Wyłóż ciasto do tortownicy lub foremki. Na koniec połóż kawałki rabarbaru na wierzchu ciasta układając je w dowolny wzór i delikatnie wciśnij w ciasto. Piecz około 40 minut, w zależności od wielkości blachy. Smacznego!

Ciasto gotowe? Pochwal się efektem!

Pokaż nam swoje piękne ciasto oznaczając nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodając do posta hasztag #gotujezlewiatanem. Udanymi wypiekami trzeba się dzielić! 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });