Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Lemoniada rabarbarowo-grejpfrutowa z tymiankiem

Potrzebne składniki:

Masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Każdy wie jak zrobić zwykłą lemoniadę czy kompot z rabarbaru. Ten przepis gwarantuje powalający efekt! Lemoniada rabarbarowo-grejpfrutowa z tymiankiem to kilka różnych smaków, które idealnie do siebie pasują! Spokojnie możesz zaserwować ją na imprezie jako drinka w wersji virgin lub… dodać alkohol i cieszyć pysznym koktajlem.

Wytrawne nuty z elementem słodyczy

Zarówno rabarbar jak i grejpfrut są bardzo kwaśne, dlatego idealnie nadają się do lemoniady i drinków! Barmani sięgają także często po świeże zioła, które nadają koktajlom wyjątkowego aromatu. Najbardziej popularna jest mięta, ale równie świetnie sprawdza się rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia czy nawet majeranek. Mały ziołowy ogródek na balkonie czy oknie przyda się więc nie tylko do gotowania! Z tego przepisu przygotujesz około 2 litry napoju.

Lemoniada rabarbarowo-grejpfrutowa z tymiankiem

Łodygi rabarbaru umyj i pokrój na małe kawałki. Umieść je w rondelku lub małym garnku i zasyp cukrem. Możesz odczekać pół godziny żeby puściły sok lub jeśli masz mało czasu od razu dolać wody i gotować na małym ogniu przez około 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie, jeśli rabarbar jest już rozgotowany a część wody wyparowała, zdejmij rondel z gazu i poczekaj aż jego zawartość trochę przestygnie. Następnie przelej płyn do czystego słoika lub szklanej butelki przez gęste sito. Płyn nie musi być idealnie klarowny, ale ważne żeby nie pływały w nich kawałki rabarbaru.
Dokładnie umyj grejpfruta i cytrynę. Grejpfruta przekrój na pół przez „ogonki”, a cytrynę w poprzek. Następnie pokrój każdą połówkę owoców na plastry o grubości około 1 cm. Odrzuć te części, które są samą skórką – aż tyle goryczki nie chcemy! 😅 Przygotuj pękate lub długie szklanki i do każdej wlej około dwie łyżki rabarbarowego syropu. Umieść w szklankach kilka kostek lodu, włóż po plasterku grejpfruta i dwóch plasterkach cytryny. Na koniec ostrożnie i powoli zalej całość wodą gazowaną i do każdego drinka wsadź gałązkę tymianku. Jeśli chcesz zrobić drinki alkoholowe, po prostu zastąp część wody wódką. Lemoniada rabarbarowo-grejpfrutowa gotowa!

Lemoniada gotowa? Pochwal się efektem!

Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Dzielmy się letnim orzeźwieniem! 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *