Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Szparagi z patelni – najprostsze i najpyszniejsze!

Potrzebne składniki:

Kolejna paczka szparagów już kupiona, ale nie masz czasu robić wykwintnych dań? A może to pierwsza w tym sezonie i kompletnie nie wiesz co z nimi począć? Przychodzimy z pomocą i przedstawiamy najprostszą (i najpyszniejszą!) propozycję przygotowania szparagów. Szparagi z patelni to tylko jeden z sezonowych hitów . Jeśli nie wyobrażasz sobie późnej wiosny bez rabarbaru, to koniecznie sprawdź nasz przepis na Lemoniadę rabarbarowo-grejpfrutową z tymiankiem!

Proste rozwiązania są często najlepsze

Nie masz specjalnego garnka do gotowania szparagów, brakuje składników na “ą-ę” dressing? 😉 Nic nie szkodzi! Żeby korzystać z owoców (a właściwie warzyw…) wiosny nie trzeba kupować drogiego sprzętu ani wymyślnych produktów. Wystarczy, że skorzystasz z patelni, którą już masz – i nie, wcale nie musi być grillowa! Szparagi same w sobie wyglądają pięknie i niewiele im trzeba, by poza wspaniałą prezencją były także nieziemskie w smaku. Z poniższego przepisu przygotujesz porcje dla 2 osób.

Szparagi z patelni – przygotowanie

Szparagi dokładnie umyj i osusz. Na rozgrzaną patelnię włóż masło i równomiernie rozprowadź. Następnie dodaj szparagi i rozłóż na powierzchni patelni, posól. Zmniejsz gaz do minimum i co kilka minut przekładaj szparagi, by były zarumienione z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości warzyw – jeśli szparagi są bardzo cienkie, to może on wynosić tylko 5 minut, jeśli grube to nawet 15 minut. Żeby sprawdzić, czy warzywa są wystarczająco miękkie, wybierz najgrubszego szparaga i spróbuj go od strony łodygi. Jeśli jest idealny, to czas przełożyć szparagi z patelni na talerz i skropić je cytryną. Na koniec posyp całość pieprzem. Żeby zjeść przepyszne i pełnowartościowe śniadanie (lub kolację!) podawaj tak przygotowane szparagi z sadzonym jajkiem. Smacznego!

Szparagi gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });