Pieczony, smażony, jako delikatna nuta czy grający pierwsze skrzypce… O czosnku i jego roli w kuchni możemy pisać poematy, ale zamiast tego podrzucimy Wam kilka pysznych przepisów! Zatem czosnek w dłoń i do roboty!
Czosnek dla amatorów i juniorów
Czyli dla tych, którzy z jakiegoś powodu nie mogą jeść dużych ilości czosnku (współczujemy Wam), tych, którzy szukają dania na randkę lub… po prostu dla dzieci! Tym osobom polecamy serdecznie pełne aromatu zapiekane bakłażany z sosem ziołowym, delikatne placuszki z cukinii z sosem pomidorowo-bazyliowym i omlet biszkoptowy z kiełbasą krakowską.
Kilka ząbków czosnku na ząb
Niech będzie, że na wszystkie zęby. Fanom i fankom czosnku polecamy gorąco ciekawy i świetny przepis na kurczaka po kurpiowsku – mistrzowskie połączenie słodkiej nuty pomarańczy, aromatu pieczonego boczku, sporej ilości czosnku… tego trzeba spróbować! Druga propozycja jest być może zaskakująca o tej porze roku, ale jeśli kochasz czosnek, to naprawdę warto dać jej szansę! Mowa o karpiu w śmietanie czosnkowej, którego niesamowity aromat zrobi wrażenie na największych smakoszach!
Kiedy jedna główka czosnku to za mało
Jako końcową propozycję przedstawiamy Wam przepis od naszego ambasadora Tomka Jakubiaka, który jako mistrzowski kucharz po czosnek sięga często. Znany jest także z miłości do wszelkiego rodzaju mięsiw i pieczeni, dlatego jego receptury zwalają z nóg! Szykuje się Wam proszone przyjęcie, uroczysty obiad, lub chcecie przygotować wyjątkowe danie bez okazji? Rzućcie okiem na szynkę peklowaną, pieczoną w czerwonym winie i warzywach. Jest to jeden z tych przepisów, którego odwzorowanie zajmuje sporo czasu, ale efekt absolutnie jest tego wart!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy