Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Szynka peklowana, pieczona w czerwonym winie i warzywach

Potrzebne składniki:

Przysmak na wyjątkowe okazje – szynka peklowana i pieczona to nasycone aromatem danie, które zachwyci każdego. Przygotowując ją z Tomaszem Jakubiakiem masz pewność, że będzie soczysta, krucha i wyjątkowo smaczna! Jakubiak gotuje z Lewiatanem wiele innych pyszności – znajdziesz je tutaj.

Peklowanie szynki

Przy peklowaniu mięsa bardzo ważne są proporcje – 60 g soli i 60 g cukru na litr wody. W tym przepisie przygotowujemy bardzo duży kawałek szynki, dlatego ilości są potrojone: w 3 litrach letniej wody rozpuść 180 g soli i tyle samo cukru. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, ziarna kolendry i dokładnie wymieszaj – zalewa jest gotowa. Umieść w niej mięso pod przykryciem na minimum dobę – garnek postaw w chłodnym miejscu.

Szynka pieczona w czerwonym winie i warzywach

  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 2 jabłka 
  • 2 cebule
  • 2 główki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 suszone śliwki Lewiatan
  • 4 suszone daktyle Lewiatan
  • 1 butelka czerwonego wina Pinot Noir 
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Kilka gałązek świeżego tymianku

Szynkę wieprzową przełóż z zalewy do miski z czystą wodą aby ją wypłukać. Po chwili wyjmij mięso do wyschnięcia i dodatkowo osusz ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej olej i smaż szynkę z każdej strony na brązowy kolor. W międzyczasie pokrój w ósemki jabłka i cebule, a główki czosnku przekrój w poprzek. Podsmażone mięso przełóż do brytfanki i na tej samej patelni przesmaż owoce i warzywa. Przyrumienione jabłka, cebule i czosnek dodaj do brytfanki razem z całymi gałązkami tymianku. Na patelni zagotuj wino z dodatkiem musztardy i przelej całość do brytfanki. Zamknij pokrywę i piecz szynkę w 200 stopniach Celsjusza około 1,5 – 2 godziny.

Sałatka z grzankami

  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • 2 pajdy chleba (może być czerstwy)
  • 4 pomidory
  • Kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią do grzanek
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią, czosnkiem i pomidorami do dressingu
  • Sól Lewiatan

Chleb porwij na kawałki i podsmaż na oleju z ostrą papryką. Pokrój pomidory oraz sałatę i wraz z liśćmi bazylii wrzuć do miski. W słoiku wymieszaj sok z pomarańczy i cytryny, starty czosnek, miód i olej. Warzywa i sałatę posól oraz polej dressingiem dopiero tuż przed podaniem.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *