Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Biała kiełbasa w piwie

Potrzebne składniki:

Prawdziwa gratka zarówno dla piwoszy, jak i smakoszy! Biała kiełbasa w piwie to stosunkowo proste w przygotowaniu, ale wykwintne w smaku danie. Świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, jak i spotkanie z przyjaciółmi czy męski wieczór. Jeśli lubisz aromatyczne mięsne potrawy, koniecznie sprawdź także nasz przepis na schab po sztygarsku!

Klasyka polskiej kuchni

Są dni, w których mamy ochotę wypróbować coś nowego, ale są i takie, kiedy do szczęścia potrzebujemy pysznych polskich ziemniaków, karmelizowanej cebulki i kiełbasy 😁 Biała kiełbasa w piwie to doskonały przepis na takie właśnie dni! Aromat, który otrzymamy dzięki podsmażonej na maśle cebuli z dodatkiem piwnego wywaru jest niepowtarzalny. Zredukowany piwny sos to świetna okrasa dla ziemniaków!

Biała kiełbasa w piwie – przygotowanie

W garnku umieść kiełbasę, zalej ją piwem, dorzuć goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Następnie gotuj ją na wolnym ogniu około 30 min. Po tym czasie wyjmij ją z garnka i pokrój na większe kawałki. Na maśle usmaż pokrojoną w paski cebulę. Kiedy będzie zeszklona, dodaj do niej przecedzony wywar piwny i duś przez 10-15 min. (piwo powinno się delikatnie zredukować). Po tym czasie ugotowaną cebulę przetrzyj przez sitko wraz z wywarem piwnym i dodaj pokrojoną kiełbasę. Całość podgrzej na patelni. Danie podawaj z ziemniakami, polane sosem piwnym z cebulą.

Kolacja gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *