Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Schab po sztygarsku

Potrzebne składniki:

Schab natnij wzdłuż na 3/4 głębokości, uważając, by nie przeciąć mięsa do końca. Rozchyl w miejscu nacięcia, formując szeroki płat. Mięso delikatnie rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem i musztardą. Pośrodku ułóż obraną z osłonki kiełbasę i zwiń płat schabu w roladę, mocno obwiązując białą bawełnianą nicią. Obtocz w mące i smaż na patelni, rumieniąc z każdej strony. Schab przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż pokrojoną w ćwiartki cebulą, podlej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz pół godziny, skrapiając roladę wytwarzającym się sosem, a w razie potrzeby wodą albo bulionem. Oprósz mięso kminkiem i piecz kolejne 30 minut. Powstały z pieczenia sos zagęść mąką. Roladę podawaj z sosem, kluskami śląskimi oraz modrą kapustą.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *