Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tofu w sosie pomidorowym z plackami z kalafiora i parmezanu

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie propozycję na obiad inny niż zwykle od Tomasza Jakubiaka! Tofu w sosie pomidorowym z chrupiącymi plackami to pyszna alternatywa dla mięsa! Wszystkie przepisy Tomka znajdziecie tutaj.

Marynowane tofu

Tofu osusz za pomocą ręcznika papierowego i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj sos sojowy i sos rybny. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe tofu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wyłóż kostki tofu i smaż przez 3-4 minuty z obu stron aż będzie zarumienione. Zdejmij tofu z patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

Sos pomidorowy

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • szczypta soli 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 g pokrojonych czarnych oliwek Lewiatan
  • 1 butelka Passaty pomidorowej Pudliszki 500 g

Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, a selera naciowego w niewielkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj pokrojone warzywa przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw patelnię z sosem i zajmij się przygotowaniem kalafiorowych placków.

Placki z kalafiora i parmezanu

  • 1 główka kalafiora
  • 2 jajka
  • 60 g startego parmezanu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz Lewiatan

Umyj główkę kalafiora i dokładnie osusz za pomocą ręcznika. Odkrój trzon i zetrzyj kalafiora na tarce o dużych oczkach do miski. Możesz też użyć blendera – w takim wypadku podziel najpierw kalafiora na mniejsze różyczki. Jeśli kalafiorowe wiórki są mokre odciśnij nadmiar wody papierowym ręcznikiem.

Do miski z kalafiorem dodaj parmezan, granulowany czosnek, pieprz, sól i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj i ponownie rozgrzej oliwę po smażeniu tofu. Smaż placki przez 7-8 minut na średniej mocy palnika z obu stron, aż będą chrupiące i złote. Zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj placki na patelni z sosem warzywnym i tofu.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *