Sprawdźcie propozycję na obiad inny niż zwykle od Tomasza Jakubiaka! Tofu w sosie pomidorowym z chrupiącymi plackami to pyszna alternatywa dla mięsa! Wszystkie przepisy Tomka znajdziecie tutaj.
Marynowane tofu
Tofu osusz za pomocą ręcznika papierowego i pokrój w średnią kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj sos sojowy i sos rybny. Dokładnie wymieszaj, aby marynata pokryła całe tofu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz wyłóż kostki tofu i smaż przez 3-4 minuty z obu stron aż będzie zarumienione. Zdejmij tofu z patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos pomidorowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka gałązek świeżej szałwii
- szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 50 g pokrojonych czarnych oliwek Lewiatan
- 1 butelka Passaty pomidorowej Pudliszki 500 g
Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, a selera naciowego w niewielkie kawałki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj pokrojone warzywa przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze przez kilka minut. Odstaw patelnię z sosem i zajmij się przygotowaniem kalafiorowych placków.
Placki z kalafiora i parmezanu
- 1 główka kalafiora
- 2 jajka
- 60 g startego parmezanu
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz Lewiatan
Umyj główkę kalafiora i dokładnie osusz za pomocą ręcznika. Odkrój trzon i zetrzyj kalafiora na tarce o dużych oczkach do miski. Możesz też użyć blendera – w takim wypadku podziel najpierw kalafiora na mniejsze różyczki. Jeśli kalafiorowe wiórki są mokre odciśnij nadmiar wody papierowym ręcznikiem.
Do miski z kalafiorem dodaj parmezan, granulowany czosnek, pieprz, sól i słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj i ponownie rozgrzej oliwę po smażeniu tofu. Smaż placki przez 7-8 minut na średniej mocy palnika z obu stron, aż będą chrupiące i złote. Zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj placki na patelni z sosem warzywnym i tofu.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy