Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Tikka Masala z fasoli czerwonej

Potrzebne składniki:

Aromatyczne potrawy kuchni indyjskiej podbiły wiele serc, w tym nasze! W tym przepisie przepyszną, wegetariańską propozycję na Tikka Masala z fasolą czerwoną. Danie jest sycące i satysfakcjonujące! Możesz zrobić większą ilość i część zamrozić, by mieć gotowy obiad. W takie dni, kiedy nie masz czasu nawet na ugotowanie ryżu warto wiedzieć, że tikka masala doskonale będzie też smakować z chlebem. Jako szybkie dania sprawdzą się również tortille z grillowanymi warzywami oraz sycąca sałatka.

Wege pyszności

Potrawy wegetariańskie mogą być równie pyszne i sycące jak mięsne! Ten przepis jest tego doskonałym przykładem, jak zresztą wiele propozycji z kuchni indyjskiej. Kluczowe dla uzyskania pełni smaku jest podsmażenie przypraw, a często także dodanie odrobiny słodyczy i kwasowości, by idealnie zbalansować smaki. Słodycz możemy pozyskać nie tylko z cukru, ale też na przykład miodu, syropu z agawy lub daktyli. Dla zapewnienia kwasowości najlepiej sprawdzą się limonki lub pasta z tamarynowca.

Tikka masala z fasoli czerwonej – przygotowanie

Łyżeczkę przyprawy Garam Masala zmieszaj z połową łyżeczki kminu, cynamonu, kurkumy i papryki słodkiej. Na oleju kokosowym obsmaż posiekany czosnek i imbir. Wsyp zmieszane przyprawy i szybko podsmaż. Zalej przecierem pomidorowym i duś przez około 5 minut. Dodaj odcedzoną fasolę, podgotowanego kalafiora i duś przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj mleko kokosowe i łyżkę soku z limonki. Całość dokładnie przemieszaj. Duś przez kolejne 10 minut. Podawaj z ryżem i posiekaną natką pietruszki.

Tikka masala gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *