Przysmak na wyjątkowe okazje – szynka peklowana i pieczona to nasycone aromatem danie, które zachwyci każdego. Przygotowując ją z Tomaszem Jakubiakiem masz pewność, że będzie soczysta, krucha i wyjątkowo smaczna! Jakubiak gotuje z Lewiatanem wiele innych pyszności – znajdziesz je tutaj.
Peklowanie szynki
Przy peklowaniu mięsa bardzo ważne są proporcje – 60 g soli i 60 g cukru na litr wody. W tym przepisie przygotowujemy bardzo duży kawałek szynki, dlatego ilości są potrojone: w 3 litrach letniej wody rozpuść 180 g soli i tyle samo cukru. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, ziarna kolendry i dokładnie wymieszaj – zalewa jest gotowa. Umieść w niej mięso pod przykryciem na minimum dobę – garnek postaw w chłodnym miejscu.
Szynka pieczona w czerwonym winie i warzywach
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z rozmarynem, oregano i bazylią
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 suszone śliwki Lewiatan
- 4 suszone daktyle Lewiatan
- 1 butelka czerwonego wina Pinot Noir
- 1 łyżka musztardy Dijon
- Kilka gałązek świeżego tymianku
Szynkę wieprzową przełóż z zalewy do miski z czystą wodą aby ją wypłukać. Po chwili wyjmij mięso do wyschnięcia i dodatkowo osusz ręcznikiem kuchennym. Na patelni rozgrzej olej i smaż szynkę z każdej strony na brązowy kolor. W międzyczasie pokrój w ósemki jabłka i cebule, a główki czosnku przekrój w poprzek. Podsmażone mięso przełóż do brytfanki i na tej samej patelni przesmaż owoce i warzywa. Przyrumienione jabłka, cebule i czosnek dodaj do brytfanki razem z całymi gałązkami tymianku. Na patelni zagotuj wino z dodatkiem musztardy i przelej całość do brytfanki. Zamknij pokrywę i piecz szynkę w 200 stopniach Celsjusza około 1,5 – 2 godziny.
Sałatka z grzankami
- 2 główki sałaty rzymskiej
- 2 pajdy chleba (może być czerstwy)
- 4 pomidory
- Kilkanaście listków świeżej bazylii
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią do grzanek
- 3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią, czosnkiem i pomidorami do dressingu
- Sól Lewiatan
Chleb porwij na kawałki i podsmaż na oleju z ostrą papryką. Pokrój pomidory oraz sałatę i wraz z liśćmi bazylii wrzuć do miski. W słoiku wymieszaj sok z pomarańczy i cytryny, starty czosnek, miód i olej. Warzywa i sałatę posól oraz polej dressingiem dopiero tuż przed podaniem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy