Sezon na szparagi w pełni, a Ty szukasz nowych sposobów na ich przygotowanie? Jeśli znasz przepis na przepyszne szparagi z patelni, mamy dla Ciebie coś nowego! Szparagi w cieście francuskim to trochę bardziej wyszukany patent 😁 Sprawdzi się nie tylko na śniadanie czy kolację, ale też imprezę i spotkanie ze znajomymi jako przekąska!
Szparagi w cieście francuskim – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz 2-3 porcje. Rozmroź i rozwałkuj ciasto francuskie, a piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Szparagi umyj i natrzyj oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny. Następnie posmaruj ciasto francuskie sporą ilością pesto. Potnij je na paski o szerokości około 2 centymetrów. Owiń szparagi ciastem zaczynając od ich końcówek. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp szczyptą soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Do podania danie możesz posypać białym sezamem i ozdobić listkami świeżej bazylii, lub innymi ziołami.
Mam tylko grube szparagi, co robić?
Polecamy użyć cienkich szparagów, bo te grubsze mogą nie zdążyć się upiec, podczas gdy ciasto francuskie będzie już gotowe. Ale na wszystko jest sposób! Skorzystaj z tego przepisu, wstępnie smażąc szparagi aż lekko zmiękną. Później postępuj tak, jak wskazano w tym przepisie. Szparagi w cieście francuskim powinny wyjść idealne!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy