Środek tygodnia, głód coraz większy, a czasu na przygotowanie posiłku jest mało. Starasz się jeść zdrowo, nie było kiedy przygotować posiłków na kilka dni. Na ratunek przybywa sycąca sałatka, która z dodatkiem pieczywa lub ryżu zastąpić może nawet obiad! Posiłek ten zrobisz w moment, bo jedyne składniki które wymagają pokrojenia to garść pomidorków i awokado 😌
Wszystkie składniki odżywcze i uniwersalny dressing
Jesteśmy przyzwyczajeni, że sałatka to dodatek do głównego posiłku – najczęściej same warzywa. Zapewniają nam dodatkowe witaminy i błonnik, dlatego powinniśmy postarać się żeby warzywa lub owoce dokładać do każdego dania. A co jeśli w porze letniej mamy ochotę na samą sałatkę? Skomponujmy ją tak, żeby dostarczała nam wszystkich składników odżywczych – białka, węglowodanów i tłuszczy. Sycąca sałatka z tego przepisu ma to wszystko i więcej! Awokado dostarcza zdrowych tłuszczy (i innych wartości odżywczych), fasola ma sporo białka, a kukurydza węglowodanów. W szpinaku i pomidorach znajdziemy witaminy A, C, K1 oraz żelazo, kwas foliowy i wapń. Pomidory to źródło potasu i witamin z grupy B.
Sycąca sałatka – przygotowanie
Z tego przepisy przygotujesz duże porcje dla 2 osób. Kukurydzę odcedź, fasolę dodatkowo przepłucz bieżącą wodą. Wyjmij awokado ze skórki łyżką, pozbądź się pestki i pokrój owoc w kostkę. Już pokrojone kawałki możesz skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Następnie przekrój na pół pomidorki koktajlowe, wyjmij liście młodego szpinaku i umyj jeśli jest taka potrzeba. Umieść wszystkie składniki w dużej misce i dodaj dressing: dwie łyżki musztardy wymieszane z dwiema łyżkami miodu i sporą szczyptą soli. Na koniec całość wymieszaj, opcjonalnie możesz doprawić sałatkę świeżym pieprzem, a także podawać ze świeżym pieczywem lub nawet ryżem, jeśli masz na niego ochotę. Sycąca sałatka gotowa, smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy