Nie chcesz kolejny raz robić spaghetti bolognese i masz ochotę spróbować czegoś nowego? Może skusisz się na równie pyszne włoskie danie, które zrobisz na jednej patelni? Tak, to możliwe! Spaghetti z patelni to prosty sposób na smakowity obiad i… mniej zmywania 😝 Zobacz jak w kilku krokach przygotować świetną pastę z sosem pomidorowym.
Dobrej jakości składniki i patelnia non-stick
Prosty makaron spaghetti z patelni przygotujesz z zaledwie kilku składników. Ale jak we wszystkich tego typu przepisach, liczy się najwyższa jakość produktów! Przyda się także głęboka patelnia (nawet typu WOK) o nieprzywierającej powierzchni i dopasowana do niej pokrywka. To tyle! Jeśli chcesz, gotową pastę możesz wzbogacić startym parmezanem, listkami świeżej bazylii czy suszonymi pomidorami lub świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Ale i bez tego makaron będzie pyszny.
Spaghetti z patelni – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz porcję dla 2 osób. Na głęboką patelnię o nieprzywierającej powierzchni wylej olej i włącz średni gaz. Dodaj na tłuszcz posiekane ząbki czosnku i pozwól im uwolnić swój aromat przez 30 sekund. Następnie zmniejsz gaz do minimum i wlej na patelnię puszkę krojonych pomidorów. Pomidory posól i połóż na nich makaron spaghetti. Na koniec wlej drugą puszkę pomidorów i delikatnie zamieszaj całość, aby makaron był w całości zanurzony w pomidorach. Jeśli tak nie jest, dodaj odrobinę wody. Przykryj całość pokrywką i gotuj około 15 minut, co jakiś czas sprawdzając. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, dokładnie wymieszaj całość i pozwól odparować nadmiarowi wody. Jeśli makaron jest już miękki zwiększ gaz aby przyspieszyć redukcje płynu. Posyp gotową pastę czarnym pieprzem i wymieszaj. Spaghetti z patelni jest gotowe do zaserwowania!
Spaghetti gotowe? Pochwal się efektem!
Kto nie kocha spaghetti?! My uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy