Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ser koryciński – idealny do sałatki!

Potrzebne składniki:

Jeśli lubicie sałatki, to na naszym blogu znajdziecie dużo inspiracji do wypróbowania nowych smaków! Uwierzcie, że popularne sery feta i halloumi to nie wszystko! Jeśli szukacie niebanalnego dodatku do sałatki, koniecznie wypróbujcie ser koryciński.

Ser koryciński – legenda

Tradycyjny ser koryciński, zwany inaczej Swojskim, przygotowywany jest z mleka krowiego, odmiany zawierają dodatek ziół lub czosnku. Legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów podczas potopu szwedzkiego, którzy brali udział w walkach po polskiego stronie na Podlasiu. Potem niektórzy ranni żołnierze, którzy kurowali się w okolicach Korycina przekazali tajemnice serowarstwa miejscowej ludności.

Przepis na sałatkę z serem korycińskim

Ser koryciński pokrój na mniej więcej półcentymetrowe kawałki. Smaż go z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni do momentu, kiedy się zarumieni, i odstaw do ostygnięcia. Na tej samej patelni upraż pestki. Następnie w osobnej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. W salaterce połącz ze sobą sałatę, pokrojone pomidory, oliwki i pestki dyni. Na koniec wrzuć na wierzch kawałki usmażonego sera i polej całość dressingiem.

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • sól Lewiatan
  • pieprz czarny mielony Lewiatan

Sałatka gotowa?

Pochwal się efektem oznaczając nasze konto gotuje_z_lewiatanem na Instagramie! Przygotowujecie tak piękne dania, że zasługują na większą publikę!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *