Świetna opcja na lekką kolację! Sałatka z pieczoną dynią i burakiem jest smakowita i lekka. Jeśli chcecie przygotować ją w bardziej obiadowej wersji, możecie dodać makaron ugotowany al dente, twardy ser i grillowanego kurczaka lub dowolnie wybrane inne źródło białka. Jeśli szukacie innych sałatkowych inspiracji, koniecznie zajrzyjcie tutaj.
Sałatka z pieczoną dynią – przygotowanie
Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Dynię hokkaido umyj i obejrzyj skórkę – jeśli są na niej zgrubienia to odetnij je nożem, ale nie obieraj całej dyni – nie ma takiej potrzeby. Następnie przekrój dynię na pół, pozbądź się gniazd nasiennych wraz z miękkim miąższem i pokrój każdą połówkę na 6-8 półksiężycy. Każdy z nich natrzyj dosyć obficie oliwą, ułóż na papierze do pieczenia i posól. Piecz przez około 30 minut, aż dynia będzie zarumieniona.
W międzyczasie do głębokiego talerza wyłóż mix sałat. Buraki pokrój w dość grube plastry, a cebulę w cienkie pióra. Pestki słonecznika i dyni podpraż na suchej patelni. Jeśli masz ochotę na bardziej sycącą wersję sałatki, możesz także ugotować makaron, zgrillować kurczaka lub pokroić ser. Gdy dynia delikatnie przestygnie dodaj ją do sałatki i skrop całość octem balsamicznym. Jeśli lubisz słodkie smaki, możesz zamiast octu balsamicznego przygotować prosty dressing z 1 łyżki musztardy, 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Nada on dodatkowej słodyczy poza naturalnie słodkim burakiem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy