Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sałatka z pieczoną dynią i burakiem

Potrzebne składniki:

Świetna opcja na lekką kolację! Sałatka z pieczoną dynią i burakiem jest smakowita i lekka. Jeśli chcecie przygotować ją w bardziej obiadowej wersji, możecie dodać makaron ugotowany al dente, twardy ser i grillowanego kurczaka lub dowolnie wybrane inne źródło białka. Jeśli szukacie innych sałatkowych inspiracji, koniecznie zajrzyjcie tutaj.

Sałatka z pieczoną dynią – przygotowanie

Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Dynię hokkaido umyj i obejrzyj skórkę – jeśli są na niej zgrubienia to odetnij je nożem, ale nie obieraj całej dyni – nie ma takiej potrzeby. Następnie przekrój dynię na pół, pozbądź się gniazd nasiennych wraz z miękkim miąższem i pokrój każdą połówkę na 6-8 półksiężycy. Każdy z nich natrzyj dosyć obficie oliwą, ułóż na papierze do pieczenia i posól. Piecz przez około 30 minut, aż dynia będzie zarumieniona.

W międzyczasie do głębokiego talerza wyłóż mix sałat. Buraki pokrój w dość grube plastry, a cebulę w cienkie pióra. Pestki słonecznika i dyni podpraż na suchej patelni. Jeśli masz ochotę na bardziej sycącą wersję sałatki, możesz także ugotować makaron, zgrillować kurczaka lub pokroić ser. Gdy dynia delikatnie przestygnie dodaj ją do sałatki i skrop całość octem balsamicznym. Jeśli lubisz słodkie smaki, możesz zamiast octu balsamicznego przygotować prosty dressing z 1 łyżki musztardy, 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki soku z cytryny. Nada on dodatkowej słodyczy poza naturalnie słodkim burakiem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *