Sprawdźcie przepis na wyjątkowe danie od Tomka Jakubiaka! Sakwy z ciasta filo z aromatycznym mięsem, podane na ziołowym placku ziemniaczanym to świetny pomysł na naprawdę wyjątkowy obiad lub kolację! Wszystkie przepisy od naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Sakwy z ciasta filo z karkówką
Na początku wyjmij ciasto filo z zamrażalnika by zaczęło się rozmrażać. Jeśli używasz ciasta francuskiego, to postępuj według podanego przepisu, ale piekarnik nagrzej do 180°C i wydłuż czas pieczenia o 5 minut.
Karkówkę pokrój w dużą kostkę i zacznij smażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodaj małą szczyptę soli, pieprz, rozmaryn i tymianek. Wymieszaj dokładnie i wyłącz gaz pod patelnią. Pomidory oraz fetę pokrój w dużą kostkę, a papryczkę w duże kawałki nie wyciągając pestek. Lekko przestudzone mięso przełóż do miski, tłuszcz pozostawiając na patelni. Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz świeży lub suszony estragon i wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na blacie rozłóż rozmrożone ciasto filo. Przetnij arkusze na połowę i zwiń jedną część, którą wykorzystasz do następnej sakiewki. Połowę arkuszy połóż „na krzyż” i połóż porcję farszu na środku. Zawiń rogi ciasta tworząc sakiewkę i zwiąż sznurkiem. Gotowe sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich za pomocą pędzla posmaruj oliwą. Piecz sakwy w 200°C przez 10 – 15 minut. Jeśli zauważysz, że ciasto filo brązowieje zbyt szybko, przykryj sakiewki folią aluminiową.
Ziołowe placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- ½ szklanki mąki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- olej rzepakowy Lewiatan do smażenia
- szczypta soli
Ugotowane ziemniaki zgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. Dodaj tymianek, kolendrę i starte ząbki czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka, dodaj mąkę oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i rozprowadź masę ziemniaczaną na gruby placek. Smaż na małej mocy palnika, a gdy placek zacznie się rumienić od spodu obróć go na drugą stronę i podsmaż na złoty kolor. Gotowy placek ziemniaczany posmaruj łyżką jogurtu i połóż na nim sakiewkę z karkówką. Na koniec posyp kilkoma listkami pietruszki. Smacznego!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy