Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Sakwy z ciasta filo z karkówką i ziołowe placki ziemniaczane

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie przepis na wyjątkowe danie od Tomka Jakubiaka! Sakwy z ciasta filo z aromatycznym mięsem, podane na ziołowym placku ziemniaczanym to świetny pomysł na naprawdę wyjątkowy obiad lub kolację! Wszystkie przepisy od naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Sakwy z ciasta filo z karkówką

Na początku wyjmij ciasto filo z zamrażalnika by zaczęło się rozmrażać. Jeśli używasz ciasta francuskiego, to postępuj według podanego przepisu, ale piekarnik nagrzej do 180°C i wydłuż czas pieczenia o 5 minut.

Karkówkę pokrój w dużą kostkę i zacznij smażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodaj małą szczyptę soli, pieprz, rozmaryn i tymianek. Wymieszaj dokładnie i wyłącz gaz pod patelnią. Pomidory oraz fetę pokrój w dużą kostkę, a papryczkę w duże kawałki nie wyciągając pestek. Lekko przestudzone mięso przełóż do miski, tłuszcz pozostawiając na patelni. Dodaj przygotowane wcześniej składniki oraz świeży lub suszony estragon i wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na blacie rozłóż rozmrożone ciasto filo. Przetnij arkusze na połowę i zwiń jedną część, którą wykorzystasz do następnej sakiewki. Połowę arkuszy połóż „na krzyż” i połóż porcję farszu na środku. Zawiń rogi ciasta tworząc sakiewkę i zwiąż sznurkiem. Gotowe sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich za pomocą pędzla posmaruj oliwą. Piecz sakwy w 200°C przez 10 – 15 minut. Jeśli zauważysz, że ciasto filo brązowieje zbyt szybko, przykryj sakiewki folią aluminiową.

Ziołowe placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 pęczek pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • ½ szklanki mąki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • olej rzepakowy Lewiatan do smażenia
  • szczypta soli

Ugotowane ziemniaki zgnieć widelcem lub przepuść przez praskę. Dodaj tymianek, kolendrę i starte ząbki czosnku, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajka, dodaj mąkę oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i rozprowadź masę ziemniaczaną na gruby placek. Smaż na małej mocy palnika, a gdy placek zacznie się rumienić od spodu obróć go na drugą stronę i podsmaż na złoty kolor. Gotowy placek ziemniaczany posmaruj łyżką jogurtu i połóż na nim sakiewkę z karkówką. Na koniec posyp kilkoma listkami pietruszki. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *