Macie ochotę na kulinarne wyzwanie? Sprawdźcie przepis na polędwiczkę wieprzową z purée z batata od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy od naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
Polędwiczka wieprzowa z warzywami
Na samym początku umieść batata w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piecz przez około godzinę – będzie ci potrzebny później. Polędwiczkę oczyść z białej błony przy pomocy noża. Następnie mięso pokrój na trzy kawałki i natrzyj każdy solą oraz pieprzem. Dodaj świeży tymianek i musztardę, jeszcze raz natrzyj mięso. Sparz liście kapusty, po czym wytnij z nich twardą część u nasady. Zawiń polędwiczki w liście, a następnie każdy kawałek w folię spożywczą, aby nabrały kształtu. Odłóż na czas smażenia warzyw.
Z papryki wyjmij gniazda nasienne i obsmaż na oleju wraz z cebulą dymką. Po chwili dodaj sól i sezam. Zdejmij z patelni gdy papryka się zarumieni i zacznie z niej odchodzić skórka. Umieść warzywa w brytfannie i weź się za smażenie polędwiczek – odwiń je z folii, dodaj odrobinę oleju na patelnię i smaż kilka minut z każdej strony. Na koniec umieść polędwiczki w brytfance razem z warzywami i piecz całość przez 20 minut w 180 stopniach.
Fioletowe puree z batata
- 1 batat fioletowy (lub zwykły)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Z upieczonego batata ostrożnie wyjmij miąższ i umieść w blenderze wraz z resztą składników. Zmiksuj całość na kremowe purée.
Sos à la porter
- 1 łyżka białego sezamu
- 200 ml piwa porter
- 100 ml bulionu wieprzowo-wołowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 3 łyżki zamrożonego masła
- szczypta soli
W rondelku upraż sezam po czym wlej piwo porter – gdy piana się zredukuje wlej bulion, dodaj musztardę. Odparuj sos i cały czas mieszaj dodając lodowate masło. Posól do smaku.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy