Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Polędwiczka wieprzowa z purée z batata

Potrzebne składniki:

Macie ochotę na kulinarne wyzwanie? Sprawdźcie przepis na polędwiczkę wieprzową z purée z batata od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy od naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

Polędwiczka wieprzowa z warzywami

Na samym początku umieść batata w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piecz przez około godzinę – będzie ci potrzebny później. Polędwiczkę oczyść z białej błony przy pomocy noża. Następnie mięso pokrój na trzy kawałki i natrzyj każdy solą oraz pieprzem. Dodaj świeży tymianek i musztardę, jeszcze raz natrzyj mięso. Sparz liście kapusty, po czym wytnij z nich twardą część u nasady. Zawiń polędwiczki w liście, a następnie każdy kawałek w folię spożywczą, aby nabrały kształtu. Odłóż na czas smażenia warzyw.

Z papryki wyjmij gniazda nasienne i obsmaż na oleju wraz z cebulą dymką. Po chwili dodaj sól i sezam. Zdejmij z patelni gdy papryka się zarumieni i zacznie z niej odchodzić skórka. Umieść warzywa w brytfannie i weź się za smażenie polędwiczek – odwiń je z folii, dodaj odrobinę oleju na patelnię i smaż kilka minut z każdej strony. Na koniec umieść polędwiczki w brytfance razem z warzywami i piecz całość przez 20 minut w 180 stopniach.

Fioletowe puree z batata

  • 1 batat fioletowy (lub zwykły)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Z upieczonego batata ostrożnie wyjmij miąższ i umieść w blenderze wraz z resztą składników. Zmiksuj całość na kremowe purée.

Sos à la porter

  • 1 łyżka białego sezamu
  • 200 ml piwa porter
  • 100 ml bulionu wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 3 łyżki zamrożonego masła
  • szczypta soli

W rondelku upraż sezam po czym wlej piwo porter – gdy piana się zredukuje wlej bulion, dodaj musztardę. Odparuj sos i cały czas mieszaj dodając lodowate masło. Posól do smaku.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *