To coś dla fanów ciągnącego się sera! 😁 Pizza z patelni od Tomka Jakubiaka to kolejny patent na pyszny obiad lub kolację. Inne przepisy naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Ciasto na pizzę
Do tego przepisu będziesz potrzebować patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku. Jeśli takiej nie masz, spróbuj użyć innego naczynia żaroodpornego (np. tortownicy).
Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia. W misce wymieszaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i drożdże, po czym dodaj letnią wodę. Następnie wlej ostudzone masło i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia – pół godziny wystarczy. Zabierz się za pozostałe składniki i sos pomidorowy.
Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lub blat oprósz mąką i rozciągnij je palcami na okrągły placek – nie musi być idealnie. Patelnię z wysokim rantem nasmaruj oliwą i wyłóż ciastem. Jego nadmiar możesz obciąć lub zawinąć później do środka, by powstały grube brzegi. Następnie odsącz mozzarellę i porwij ją w palcach na spód placka. Dodaj pokrojone warzywa z mięsem i przykryj sosem pomidorowym. Na koniec rant pizzy zawiń do środka i piecz w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij pizzę z patelni na duży talerz. Smacznego!
Sos pomidorowy i pozostałe składniki
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 puszka krojonych pomidorów Lewiatan
- sól i pieprz Lewiatan
- 150 g surowego schabu
- 1 kiełbasa
- 1/2 cebuli
- 200 g oliwek czarnych Lewiatan
Czosnek oraz jedną czerwoną i jedną zieloną paprykę posiekaj na drobną kostkę, a następnie przesmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżym tymiankiem, płatkami chilli i oregano. Dodaj pomidory i dopraw solą oraz pieprzem. Redukuj sos na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje.
Kiełbasę, schab, cebulę i jedną paprykę zieloną oraz jedną czerwoną pokrój w grubą kostkę, a oliwki w małe krążki. Odłóż składniki i sprawdź, czy ciasto już wyrosło.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy