Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pizza na głębokiej patelni z serową niespodzianką

Potrzebne składniki:

To coś dla fanów ciągnącego się sera! 😁 Pizza z patelni od Tomka Jakubiaka to kolejny patent na pyszny obiad lub kolację. Inne przepisy naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Ciasto na pizzę

Do tego przepisu będziesz potrzebować patelni przystosowanej do pieczenia w piekarniku. Jeśli takiej nie masz, spróbuj użyć innego naczynia żaroodpornego (np. tortownicy).

Masło rozpuść i zostaw do ostudzenia. W misce wymieszaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i drożdże, po czym dodaj letnią wodę. Następnie wlej ostudzone masło i wyrabiaj, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodziło od rąk. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw do wyrośnięcia – pół godziny wystarczy. Zabierz się za pozostałe składniki i sos pomidorowy.

Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lub blat oprósz mąką i rozciągnij je palcami na okrągły placek – nie musi być idealnie. Patelnię z wysokim rantem nasmaruj oliwą i wyłóż ciastem. Jego nadmiar możesz obciąć lub zawinąć później do środka, by powstały grube brzegi. Następnie odsącz mozzarellę i porwij ją w palcach na spód placka. Dodaj pokrojone warzywa z mięsem i przykryj sosem pomidorowym. Na koniec rant pizzy zawiń do środka i piecz w temperaturze 200°C przez około 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij pizzę z patelni na duży talerz. Smacznego!

Sos pomidorowy i pozostałe składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka krojonych pomidorów Lewiatan
  • sól i pieprz Lewiatan
  • 150 g surowego schabu
  • 1 kiełbasa
  • 1/2 cebuli
  • 200 g oliwek czarnych Lewiatan

Czosnek oraz jedną czerwoną i jedną zieloną paprykę posiekaj na drobną kostkę, a następnie przesmaż na oliwie z oliwek wraz ze świeżym tymiankiem, płatkami chilli i oregano. Dodaj pomidory i dopraw solą oraz pieprzem. Redukuj sos na małym ogniu około 5 minut, aż zgęstnieje.

Kiełbasę, schab, cebulę i jedną paprykę zieloną oraz jedną czerwoną pokrój w grubą kostkę, a oliwki w małe krążki. Odłóż składniki i sprawdź, czy ciasto już wyrosło.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *