Sprawdźcie nasz sposób na wyjątkową świąteczną potrawę! Pieczona szynka z pikantną ciecierzycą i domową konfiturą pomarańczową to prawdziwy rarytas od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy od naszego ambasadora znajdziecie tutaj.
Szynka
Zacznij od przygotowania solanki. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, dodaj je wraz z przyprawami do garnka z wodą. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Szynkę natnij od górnej części w kratkę jak na filmie, żeby aromat przygotowanej solanki przeniknął w głąb mięsa. Włóż szynkę do niewiele większego od niej pojemnika i zalej zalewą. Odstaw do lodówki na minimum jedną noc, najlepiej na 2-3 dni. Staraj się co jakiś czas obracać szynkę w marynacie.
Po zamarynowaniu piekarnik nastaw do 180°C i wyjmij szynkę z solanki. Osusz czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i obsmaż na oliwie z oliwek z obu stron. Następnie włóż przygotowaną szynkę w rękaw do pieczenia i do piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi szynki – 1 godzina na każdy kilogram mięsa. W przypadku naszego przepisu będzie to właśnie 60 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij mięso z rękawa do pieczenia, umieść z powrotem w brytfannie i połóż na wierzch domową konfiturę z pomarańczy. Piecz jeszcze 5 minut bez przykrycia.
Domowa konfitura z pomarańczy
- 2 średnie pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Bardzo dokładnie pozbądź się jej białej części, aby konfitura nie była gorzka. Następnie skórkę pokrój w paski, a pomarańcze w kostkę. Przełóż wszystkie składniki na patelnię, wymieszaj i redukuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.
Pikantna ciecierzyca
- 350 g ciecierzycy w zalewie
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek szczypiorku od cebuli dymki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego Kamis
- 1/2 łyżeczki soli
Posiekaj drobno czerwoną cebulę, czosnek oraz jasną część szczypiorku. Smaż warzywa aż będą zarumienione i dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość posyp płatkami chili oraz dopraw kminem rzymskim i solą. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodaj na patelnię zieloną część szczypiorku i wymieszaj. Na koniec pokrój szynkę w plastry i serwuj z pikantną ciecierzycą.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy