Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pieczona szynka z pikantną ciecierzycą

Potrzebne składniki:

Sprawdźcie nasz sposób na wyjątkową świąteczną potrawę! Pieczona szynka z pikantną ciecierzycą i domową konfiturą pomarańczową to prawdziwy rarytas od Tomka Jakubiaka! Inne przepisy od naszego ambasadora znajdziecie tutaj.

Szynka

Zacznij od przygotowania solanki. Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, dodaj je wraz z przyprawami do garnka z wodą. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Szynkę natnij od górnej części w kratkę jak na filmie, żeby aromat przygotowanej solanki przeniknął w głąb mięsa. Włóż szynkę do niewiele większego od niej pojemnika i zalej zalewą. Odstaw do lodówki na minimum jedną noc, najlepiej na 2-3 dni. Staraj się co jakiś czas obracać szynkę w marynacie.

Po zamarynowaniu piekarnik nastaw do 180°C i wyjmij szynkę z solanki. Osusz czystą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i obsmaż na oliwie z oliwek z obu stron. Następnie włóż przygotowaną szynkę w rękaw do pieczenia i do piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wagi szynki – 1 godzina na każdy kilogram mięsa. W przypadku naszego przepisu będzie to właśnie 60 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij mięso z rękawa do pieczenia, umieść z powrotem w brytfannie i połóż na wierzch domową konfiturę z pomarańczy. Piecz jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Domowa konfitura z pomarańczy

  • 2 średnie pomarańcze
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Pomarańcze sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Bardzo dokładnie pozbądź się jej białej części, aby konfitura nie była gorzka. Następnie skórkę pokrój w paski, a pomarańcze w kostkę. Przełóż wszystkie składniki na patelnię, wymieszaj i redukuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji konfitury.

Pikantna ciecierzyca

  • 350 g ciecierzycy w zalewie
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku od cebuli dymki
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego Kamis
  • 1/2 łyżeczki soli

Posiekaj drobno czerwoną cebulę, czosnek oraz jasną część szczypiorku. Smaż warzywa aż będą zarumienione i dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę. Całość posyp płatkami chili oraz dopraw kminem rzymskim i solą. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć dodaj na patelnię zieloną część szczypiorku i wymieszaj. Na koniec pokrój szynkę w plastry i serwuj z pikantną ciecierzycą.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *