To coś dla wielbicieli i wielbicielek mięsnych rarytasów! Karpatką z boczku Tomek Jakubiak żartobliwie nazwał swoją wersję deseru 😁 Konfitowany boczek podawany z pureé chrzanowym i chrupiącym chipsem ze skóry to propozycja na wyjątkowe okazje! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.
❣️ Tomek dzieli się z nami super przepisami, a my wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️ https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak
Solanka
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu ziarnistego
- kilka goździków
- 3 liście laurowe
- 10 szklanek wody
- 0.5 szklanki soli
Przygotuj solankę mieszając wszystkie składniki i namocz w niej boczek przez 12 godzin. Przed przystąpieniem do obróbki mięsa dokładnie je odsącz.
Marynata do boczku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 0.3 łyżeczki mielonych goździków
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 garść świeżego majeranku
- 50 ml koniaku
- 50 g miodu
- Olej Beskidzki
W miseczce wymieszaj miód, koniak, świeży majeranek i przyprawy. Natnij skórę na boczku i dokładnie natrzyj mięso marynatą z obu stron. Przełóż boczek do brytfanki skórą do góry i wlej olej do jej wysokości. Piecz mięso 2 godziny w 120°C. Po upieczeniu przełóż na kratkę by odsączyć nadmiar tłuszczu i delikatnie ściągnij skórę przy pomocy noża. W garnku rozgrzej olej do 240°C, włóż do niego skórę z boczku i usmaż na złoto.
Purée ziemniaczane z chrzanem
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 100 ml mleka
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka chrzanu
- kiełki groszku lub świeży majeranek do dekoracji
Do malaksera wrzuć przestudzone ziemniaki i resztę składników. Całość zmiksuj na gładki krem, następnie podgrzej na minimalnym ogniu by odparować nadmiar wody. Pokrój boczek na wybraną ilość porcji, dodaj purée i czips ze skóry. Udekoruj kiełkami groszku lub świeżym majerankiem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy