Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Karpatka z boczku

Potrzebne składniki:

To coś dla wielbicieli i wielbicielek mięsnych rarytasów! Karpatką z boczku Tomek Jakubiak żartobliwie nazwał swoją wersję deseru 😁 Konfitowany boczek podawany z pureé chrzanowym i chrupiącym chipsem ze skóry to propozycja na wyjątkowe okazje! Inne przepisy naszego Ambasadora znajdziecie tutaj.

❣️ Tomek dzieli się z nami super przepisami, a my wspieramy Tomka w walce z chorobą! Zrzutkę znajdziecie pod adresem ➡️ https://szczytny-cel.pl/z/tomekjakubiak

Solanka

  • 5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu ziarnistego
  • kilka goździków
  • 3 liście laurowe
  • 10 szklanek wody
  • 0.5 szklanki soli

Przygotuj solankę mieszając wszystkie składniki i namocz w niej boczek przez 12 godzin. Przed przystąpieniem do obróbki mięsa dokładnie je odsącz.

Marynata do boczku

  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 0.3 łyżeczki mielonych goździków
  • 0.5 łyżeczki kardamonu
  • 0.5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 garść świeżego majeranku
  • 50 ml koniaku
  • 50 g miodu
  • Olej Beskidzki

W miseczce wymieszaj miód, koniak, świeży majeranek i przyprawy. Natnij skórę na boczku i dokładnie natrzyj mięso marynatą z obu stron. Przełóż boczek do brytfanki skórą do góry i wlej olej do jej wysokości. Piecz mięso 2 godziny w 120°C. Po upieczeniu przełóż na kratkę by odsączyć nadmiar tłuszczu i delikatnie ściągnij skórę przy pomocy noża. W garnku rozgrzej olej do 240°C, włóż do niego skórę z boczku i usmaż na złoto.

Purée ziemniaczane z chrzanem

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 100 ml mleka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka chrzanu
  • kiełki groszku lub świeży majeranek do dekoracji

Do malaksera wrzuć przestudzone ziemniaki i resztę składników. Całość zmiksuj na gładki krem, następnie podgrzej na minimalnym ogniu by odparować nadmiar wody. Pokrój boczek na wybraną ilość porcji, dodaj purée i czips ze skóry. Udekoruj kiełkami groszku lub świeżym majerankiem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *