Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Karkówka duszona w cytrusach z aromatyczną kaszą gryczaną i buraczkami

Potrzebne składniki:

Karkówka duszona w cytrusach zachwyci Was smakiem! Podana z pyszną kaszą i buraczkami stanowi doskonały obiad. To jednak nie koniec! Sprawdź także inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem, na przykład na wolno pieczone żeberka w cydrze lub placki marchewkowo-ziemniaczane z wegetariańskim gulaszem. Warto! 😋

Karkówka duszona w cytrusach

Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Karkówkę pokrój w 5 równych plastrów i natrzyj solą. W moździerzu rozkrusz goździki, ziele angielskie, kardamon oraz pieprz i natrzyj mięso przyprawami. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż karkówkę na rumiany kolor. Przełóż karkówkę do brytfanki i na tej samej patelni oraz pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgniecione ząbki czosnku i laskę cynamonu. Oprósz całość mąką i przełóż do brytfanny. Na patelni zagotuj sok z pomarańczy, sok z limonki i sok z jabłka a następnie przelej powstały sos do mięsa. Brytfankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Sos powinien stać się gęsty. Jeśli mięso będzie jeszcze twarde to duś dalej i ewentualnie dodaj trochę wody, aby sos się nie przypalił.

Aromatyczna kasza gryczana

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki drobno poszatkowanej cebuli
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • 1 kwaśne jabłko
  • Sól Lewiatan
  • Duża łyżka masła
  • Gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego Lewiatan

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj suchą kaszę oraz świeże zioła. Całość posól i praż aż kasza się zarumieni. Następnie zalej bulionem. Gotuj kaszę na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn i będzie sypka.

Buraczki z czosnkiem i śmietaną

  • Opakowanie gotowych buraczków w wiórkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany Piątnica 18%
  • Pieprz i sól Lewiatan
  • Łyżka masła klarowanego

Na patelni rozgrzej masło i przesmaż buraczki. Dodaj starty czosnek i sól, podsmaż i dodaj śmietanę. Duś na małym ogniu aż składniki się połączą a buraczki będą gęste. Dopraw pieprzem.

Karkówka gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *