Karkówka duszona w cytrusach zachwyci Was smakiem! Podana z pyszną kaszą i buraczkami stanowi doskonały obiad. To jednak nie koniec! Sprawdź także inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem, na przykład na wolno pieczone żeberka w cydrze lub placki marchewkowo-ziemniaczane z wegetariańskim gulaszem. Warto! 😋
Karkówka duszona w cytrusach
Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Karkówkę pokrój w 5 równych plastrów i natrzyj solą. W moździerzu rozkrusz goździki, ziele angielskie, kardamon oraz pieprz i natrzyj mięso przyprawami. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż karkówkę na rumiany kolor. Przełóż karkówkę do brytfanki i na tej samej patelni oraz pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgniecione ząbki czosnku i laskę cynamonu. Oprósz całość mąką i przełóż do brytfanny. Na patelni zagotuj sok z pomarańczy, sok z limonki i sok z jabłka a następnie przelej powstały sos do mięsa. Brytfankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Sos powinien stać się gęsty. Jeśli mięso będzie jeszcze twarde to duś dalej i ewentualnie dodaj trochę wody, aby sos się nie przypalił.
Aromatyczna kasza gryczana
- 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 2 łyżki drobno poszatkowanej cebuli
- 2 liście laurowe Lewiatan
- 1 kwaśne jabłko
- Sól Lewiatan
- Duża łyżka masła
- Gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku
- 4-5 szklanek bulionu warzywnego Lewiatan
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj suchą kaszę oraz świeże zioła. Całość posól i praż aż kasza się zarumieni. Następnie zalej bulionem. Gotuj kaszę na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn i będzie sypka.
Buraczki z czosnkiem i śmietaną
- Opakowanie gotowych buraczków w wiórkach
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany Piątnica 18%
- Pieprz i sól Lewiatan
- Łyżka masła klarowanego
Na patelni rozgrzej masło i przesmaż buraczki. Dodaj starty czosnek i sól, podsmaż i dodaj śmietanę. Duś na małym ogniu aż składniki się połączą a buraczki będą gęste. Dopraw pieprzem.
Karkówka gotowa? Pochwal się efektem!
Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy