Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Placki marchewkowo-ziemniaczane z wegetariańskim gulaszem

Potrzebne składniki:

W nowej serii filmów kulinarnych Jakubiak gotuje z Lewiatanem, znany kucharz dzieli się patentami na mistrzowskie gotowanie! Jeśli kochacie przygotowywać pyszne dania, koniecznie obejrzyjcie film i poznajcie tajemnice znane profesjonalnym kucharzom. Sposób na placki, jaki Tomasz Jakubiak zdradza w drugim odcinku serii, to jego sposób na doskonały wegetariański obiad! A musicie wiedzieć, że jeśli Tomek sygnuje coś wegetariańskiego swoim nazwiskiem, to musi mieć powalający smak! Z podanego przepisu przygotujecie wyśmienite placki marchewkowo-ziemniaczane dla 4 osób.

Chrupiące placki marchewkowo-ziemniaczane

Obierz ziemniaki. Ziemniaki zetrzyj na grubych okach do miski i odciśnij z nich płyn do osobnej miseczki – nie wylewaj jej zawartości! Następnie zetrzyj marchewkę i wraz z serkiem wiejskim oraz jajkiem dodaj do miski. Dodaj sól i sporą ilość pieprzu. Z miseczki do której został odciśnięty płyn z ziemniaków wylej wodę, a krochmal który osadził się na dnie przełóż do masy na placki. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i smaż placki z obu stron na rumiany kolor, około 8 minut. Zdejmij placki z patelni na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Wegetariański gulasz na boczniakach

Boczniaki pokrój tak, żeby wyglądały jak flaki i przesmaż na suchej patelni aż wyparuje z nich większość wody. Cebulę pokrój w pióra a czosnek w plasterki. Do boczniaków wlej 2 łyżki oleju i gdy boczniaki będą lekko zarumienione dorzuć na patelnię cebulę oraz czosnek. Przesmaż kilka minut i dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelnię wlej 50 ml wódki i podpal zawartość patelni – alkohol po chwili się wypali. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone i kapary. Na koniec wymieszaj całość i wlej śmietankę kremówkę oraz sos sojowy i zagotuj. Aby placki zachowały chrupkość nie polewaj ich gulaszem, tylko umieść go obok na talerzu. Danie posyp dużą ilością pokrojonej natki pietruszki. Smacznego!

Jesteście ciekawi innych przepisów w wykonaniu Tomasza Jakubiaka? Zajrzyjcie na nasz kanał na YouTube!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *