Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Wolno pieczone żeberka w cydrze i kapusta smażona w musztardzie

Potrzebne składniki:

Przygotowujesz wystawny obiad? A może po prostu masz ochotę spróbować dania jak z najlepszej restauracji? Z poradami od Tomka Jakubiaka przygotujesz żeberka po mistrzowsku! 🤩 Smażona aromatyczna kapusta także Cię zaskoczy, bo gdy Jakubiak gotuje z Lewiatanem wszystko smakuje nieziemsko!

Tajemnice mistrzów

W nowej serii filmów kulinarnych Jakubiak gotuje z Lewiatanem, znany kucharz dzieli się patentami na mistrzowskie gotowanie! Jeśli kochacie przygotowywać pyszne dania, koniecznie obejrzyjcie film i poznajcie tajemnice znane profesjonalnym kucharzom. Sposób na żeberka, jaki Tomek Jakubiak zdradza w pierwszym odcinku serii, zwala z nóg! Stanowi świetną alternatywę dla żeberek pieczonych w sosie barbecue, które są już bardzo oklepane. Choć przygotowanie żeberek wymaga cierpliwości i odrobiny wprawy, warto podjąć wyzwanie! Z podanego przepisu przygotujecie 4 porcje wyśmienitych żeberek i kapusty.

Sucha marynata do żeberek

Połącz 1 łyżkę cukru brązowego, kminu rzymskiego, anyżu, goździków, imbiru w proszku i soli. Z żeberek ściągnij błonę jak na filmie i natrzyj przyprawami. Odstaw żeberka na 2 godziny by puściły wodę. Następnie otrzyj je z nadmiaru przypraw i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz żeberka 120 minut.

Glazura cydrowa do żeberek

W rondelku połącz cydr, sok jabłkowy i starty imbir. Gotuj na średnim ogniu aż płyn zredukuje się o 50% i dodaj skórkę z cytryny. Powstałą miksturą za pomocą pędzelka nasmaruj żeberka z jednej strony i wstaw ponownie do pieczenia na około 45 minut w 140 stopniach. Opcjonalnie po wyjęciu żeberek z piekarnika posmaruj je syropem klonowym.

Smażona kapusta w aromatycznym musztardowym sosie

Kapustę przekrój jeszcze na pół i smaż na 3 łyżkach masła na małym ogniu, aż stanie się miękka i przyrumieniona. Następnie zdejmij delikatnie kapustę z patelni i odstaw na bok. Na patelnie dołóż kolejną łyżkę masła, przesmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posyp ją mąką. Po 3 minutach dolej bulion i dodaj musztardę. Powinien powstać aksamitny sos, który dodatkowo wzbogacić możesz jeszcze jedną łyżką zimnego masła. Powstałym sosem polej kapustę.

Żeberka gotowe? Pochwal się efektem!

Potrafisz wyczarować żeberka godne mistrza? Uwielbiamy podziwiać Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });