Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Zdrowe ciasto, które zasmakuje każdemu?

Zdrowe i smaczne desery wcale nie muszą być tłuste ani zawierać mnóstwa cukru! Zdrowe ciasto marchewkowe jest tego idealnym dowodem. Jeśli tylko chcemy, możemy je przygotować z samych zdrowych składników, a i tak wyjdzie dobre!

Tajemnica zdrowych wypieków

W kuchni warto mieć głowę otwartą na eksperymenty! Żeby jednak były udane, dobrze znać swoje preferencje i gusta. Nie lubisz mąki owsianej? Wcale nie musisz jej używać! Wyczujesz nawet najmniejszą ilość słodzika? Może bogaty aromat miodu sprawi, że będziesz mogła użyć go mniej niż cukru? Nieskończone możliwości mogą przytłaczać, dlatego podzielimy się kilkoma wskazówkami, które pomogą Ci zrobić zdrowe ciasto!

Ciasto bez cukru?!

Tak, to możliwe! Wyżej wspominamy o miodzie, którego niepowtarzalny smak doskonale wzbogaci każde wypieki. Wypróbuj przepisy na wspaniałe ciasta, które bez niego się nie obędą! Obłędny miodownik z bakaliami, a jeśli masz trochę więcej czasu to może nawet ciasto królewicz? Biały cukier doskonale zastąpią też namoczone i zmiksowane daktyle – poza słodyczą znajduje się w nich sporo witamin i błonnika! Jeśli z jakiegoś powodu bardzo zależy Ci na obniżeniu kaloryczności lub indeksu glikemicznego ciasta, do wyboru masz dużo słodzików. Warto sprawdzić, czy wyciąg z naturalnej stewii lub erytrytol z powodzeniem nie zastąpią cukru w Twojej kuchni!

Zdrowe ciasto z owocami

Przyzwyczajeni do ekstremalnie słodkich przekąsek często zapominamy o tym, jak pyszne i różnorodne mogą być owoce! Jeśli po kolejnym mega czekoladowym brownie masz ochotę na coś innego… Wypróbuj na przykład mini szarlotki, które przygotujesz bardzo szybko i bez pieczenia! Możesz sięgnąć też po dużą ilość owoców, które dodasz do ciasta ze zmniejszoną ilością cukru. Poza sezonem dobrą propozycją będą brzoskwinie z puszki, suszone morele, a nawet powidła śliwkowe!

Zdrowe ciasto gotowe? Pochwal się efektem!

Pochwalcie się efektem oznaczając nas na Instagramie! Dodajcie @gotuje_z_lewiatanem do posta lub stories! Możecie też użyć hashtagu #gotujezLewiatanem. Kochamy gotować i doceniamy piękne dania!

Poniżej dzielimy się z Wami świetnym przepisem na zdrowe ciasto marchewkowe! Gwarantujemy, że wyjdzie pyszne!

Dodaj do ulubionych
ciasto marchewkowe na drewnianej desce do krojenia

Ciasto marchewkowe – najlepsze!

Potrzebne składniki:

Ciasto marchewkowe na każdą okazję

Początkowo traktowane z dużą rezerwą, od kilku lat tak popularne, że przekonali się do niego prawie wszyscy! Ciasto marchewkowe to doskonały wybór jeśli mamy ochotę na pełne smaku, ale lekkie ciasto. Zupełnie nie smakuje marchewką! Dodatek tego warzywa sprawia, że wypiek ma piękny kolor i nigdy nie wychodzi za suchy.

Wersja fit!

Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe jest bajecznie prosty, ale urok tego deseru polega na dowolnie wybranych dodatkach. Możesz przygotować na przykład fit wersję z samymi orzechami włoskimi, która świetnie zastąpi śniadanie. Znajdą się w niej zarówno węglowodany jak i zdrowe tłuszcze. Jesteś na diecie, ale wiesz, że nadmierne wyrzeczenia nie zdają egzaminu na dłuższą metę? Posmaruj porcję fit ciasta marchewkowego grubą warstwą jogurtu typu skyr! Doskonały smak i dodatkowa ilość białka to naprawdę nieźle zbilansowany posiłek!

Ciasto marchewkowe de lux

Szykujesz przyjęcie lub po prostu masz ochotę na coś bardziej rozpustnego? Wersja z kremem, dużą ilością lukru lub czekoladą na pewno zda egzamin! Jeśli sięgniesz po krem mascarpone, wystarczy że ubijesz go z cukrem pudrem i odrobiną śmietanki. Przekrój wystudzone ciasto wzdłuż na pół, przełóż gotowym kremem i gotowe! Dzieci na pewno ucieszą się z kolei ze wspólnego dekorowania ciasta. Możecie zrobić mini marcheweczki z kolorowej masy cukrowej, tak jak pokazaliśmy na zdjęciu. Ewentualnie użyjcie różnych bakalii, a nawet owoców – do ciasta marchewkowego pasuje wszystko!

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki, ewentualnie zostaw kilka całych do dekoracji. Obrane marchewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajka dokładnie zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj olej i dalej miksuj. Następnie do masy wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie zmiksuj. Następnie dodaj startą marchewkę i orzechy włoskie. Mieszaj delikatnie do momentu, aż składniki się połączą. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 35-40 minut w 180ºC. Udekoruj ciasto tak jak chcesz!

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę
"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *