Blog poszukiwaczy smaku

pełen kulinarnych inspiracji

Wyjątkowe przepisy na Wielkanoc

Pyszne domowe potrawy to ważny element każdych świąt. Te wielkanocne wyróżnia wiosenna aura i długo wyczekiwane po długiej zimie, wesołe kolory. Niezależnie od tego, czy wolicie bardziej regionalne przepisy, czy te nowoczesne… na naszym blogu znajdziecie świetne przepisy na Wielkanoc! Sprawdźcie nasze propozycje.

Regionalne przepisy na Wielkanoc

Niezaprzeczalnym wielkanocnym klasykiem wśród zup jest żurek. Na naszym blogu znajdziecie zarówno tę tradycyjną (tradycyjny żurek), jak i szybką wersję (szybki żurek na białej kiełbasie). Jeśli macie ochotę na wyraźne nawiązanie do wielkanocnych klimatów, ale w nowej odsłonie, z pewnością zainteresuje Was zupa krem z chrzanu! Podana z chipsami z boczku nie tylko wygląda, ale też smakuje zarówno wyjątkowo, jak i wyśmienicie 😌. Tych z Was, którzy chcieliby w tym roku sięgnąć po regionalny przepis z Kujaw polecamy zupę o nazwie muska. To lekka propozycja z dodatkiem kminku i sporą ilością czosnku!

Wyjątkowe przepisy na Wielkanoc

Co po pysznej świątecznej zupie? Oczywiście nie może zabraknąć jajek! Jajka faszerowane są znane i lubiane, ale czy… próbowaliście takich na ciepło? Jajka faszerowane ja ciepło to ulubiony smak w nowej odsłonie! Osoby, które uwielbiają dania z patelni mogą stwierdzić nawet, że nowa odsłona jest jeszcze lepsza! 😏 Jeśli przeglądacie przepisy na Wielkanoc w poszukiwaniu czegoś konkretnego, to doskonałą propozycję ma dla Was nasz ambasador Tomek Jakubiak. Obok jego przepisów nie można przejść obojętnie i gwarantujemy, że karkówka duszona w cytrusach wzbudzi pełen zachwyt na świątecznym stole. Świetnie sprawdzą się także złociste krokiety z szarpaną wieprzowiną i warzywami!

Słodkie przepisy na Wielkanoc

Choć jak sam mówi, desery to nie jego konik, Tomek Jakubiak tarty robi świetne! Dlatego gorąco polecamy Wam tartę goździkowo-cynamonową z jabłkami i kremem, która sprawdzi się na wszystkie wyjątkowe okazje. Prawdziwą specjalistką od słodkości jest Karolina Kowalewska, która na naszym blogu zachwyca przepisami na ciasta i desery. Koniecznie zerknijcie na bezę z kremem z palonej białej czekolady czy rozpływające się w ustach tiramisu z chałwą. Na koniec zostawiamy absolutny hit każdego stołu i Instagrama, czyli, mazurek z domowym kajmakiem w kształcie pisanki! Po prostu musicie tego spróbować 😋

Dodaj do ulubionych
przepisy na wielkanoc

Karkówka duszona w cytrusach z aromatyczną kaszą gryczaną i buraczkami

Potrzebne składniki:

Karkówka duszona w cytrusach zachwyci Was smakiem! Podana z pyszną kaszą i buraczkami stanowi doskonały obiad. To jednak nie koniec! Sprawdź także inne przepisy z serii Jakubiak gotuje z Lewiatanem, na przykład na wolno pieczone żeberka w cydrze lub placki marchewkowo-ziemniaczane z wegetariańskim gulaszem. Warto! 😋

Karkówka duszona w cytrusach

Z tego przepisu przygotujesz 4 porcje. Karkówkę pokrój w 5 równych plastrów i natrzyj solą. W moździerzu rozkrusz goździki, ziele angielskie, kardamon oraz pieprz i natrzyj mięso przyprawami. Rozgrzej smalec na patelni i obsmaż karkówkę na rumiany kolor. Przełóż karkówkę do brytfanki i na tej samej patelni oraz pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną w ćwiartki cebulę, zgniecione ząbki czosnku i laskę cynamonu. Oprósz całość mąką i przełóż do brytfanny. Na patelni zagotuj sok z pomarańczy, sok z limonki i sok z jabłka a następnie przelej powstały sos do mięsa. Brytfankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut. Sos powinien stać się gęsty. Jeśli mięso będzie jeszcze twarde to duś dalej i ewentualnie dodaj trochę wody, aby sos się nie przypalił.

Aromatyczna kasza gryczana

  • 2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki drobno poszatkowanej cebuli
  • 2 liście laurowe Lewiatan
  • 1 kwaśne jabłko
  • Sól Lewiatan
  • Duża łyżka masła
  • Gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego Lewiatan

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz pokrojone w kostkę jabłko przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj suchą kaszę oraz świeże zioła. Całość posól i praż aż kasza się zarumieni. Następnie zalej bulionem. Gotuj kaszę na małym ogniu aż kasza wchłonie płyn i będzie sypka.

Buraczki z czosnkiem i śmietaną

  • Opakowanie gotowych buraczków w wiórkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany Piątnica 18%
  • Pieprz i sól Lewiatan
  • Łyżka masła klarowanego

Na patelni rozgrzej masło i przesmaż buraczki. Dodaj starty czosnek i sól, podsmaż i dodaj śmietanę. Duś na małym ogniu aż składniki się połączą a buraczki będą gęste. Dopraw pieprzem.

Karkówka gotowa? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę
"; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; }); function drukuj(){ var myDiv = document.getElementById("ID").innerHTML; var oldPage = document.body.innerHTML; document.body.innerHTML = "" + myDiv + ""; window.print(); document.body.innerHTML = oldPage; } if(!jQuery("#filmik").length > 0) { jQuery(".jakzrobic").remove(); } });

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *